21 januari 2023

RECAP: Wie is de Mol? 2023 | Afl. 3

Spelbreker

 

De groep wordt in raptempo kleiner en aan het begin van deze aflevering zijn er nog maar acht mollen over. Hopelijk wordt de zoektocht naar de mol deze week niet teveel vertroebeld door alle jokers die voorgehouden worden. Gelukkig zijn de ritjes van en naar de spellen dit seizoen veel in beeld. Misschien moeten we toch eens opletten of we hier een beetje op een casual manier achter handige informatie kunnen komen. 

 

De eerste opdracht speelt zich af in magische woestijn. Als kings en queens van de dessert vlogen de kandidaten over het zand naar tafeltjes met knoppen. Als alle knoppen op zo’n tafeltje tegelijk door de goede kandidaten ingedrukt werden, werd er geld verdiend. De groep werd erg blij van deze opdracht en de mol was even vergeten wat voor rol hij had. Daar zal hij nu wel spijt van hebben, want door zijn (of haar hè, of haar) enthousiasme en de goede samenwerking van de kandidaten, is de €2500 met gemak verdiend.

Ik heb wel een potentiële mol van mijn lijstje geschrapt, want als de halve groep na zeven tafels toch naar nog een tafel wil om knoppen in te drukken. Waarom zou je dat dan weigeren? Of komt er later nog een opdracht waarbij dat weer gecompenseerd wordt?

 

Voor de volgende opdracht is het iedereen gelukt een partner te vinden die een meester in misleiding is. De kandidaten spelen een woordenquiz over één van de talen die in Afrika gesproken wordt: het Afrikaans. Leuk, omdat het vaak op het Nederlands lijkt, maar soms ook helemaal niet. Snap je. Er kan geld verdiend worden door de goede antwoorden te raden, maar de meeste misleiders zijn gebrand op de jokers die staan te branden op de tafel van Rik. 

De suurstofdieffies, glansganzen en blêrkassen vliegen ons om de oren en vooral Jurre en Annick mogen vaak op zoek naar de groene bal in de Lingo-bak. Zij zijn het creatiefst en hoewel ze normaal één team zijn, vindt dit opper misleidende duo het nu leuk dat de rest steeds in hun creatieve creaties tuint. 

 

Tijd voor de laatste opdracht. Op een groot SCHIP gaan de kandidaten op zoek naar een codewoord. Om dat codewoord te vinden moeten ze eerst een paar minuten hameren op een ijsklontje, want daar zitten sleutels en locaties in. Met die sleutels kunnen ze op de goede locatie op het SCHIP een kistje openmaken en daar een hint naar het codewoord vinden. De groep wordt opgesplitst in team superpowervrouwen - waarin Annick zat die steeds precies zag waar het sleuteltje wel of niet zat -, team Sander en Nabil - die een extra briefje achterhielden - en team Soy, Jurre en Daniël - die boos werden op hints naar kistjes -. Het was van de ijsblokjes naar de kistjes een flink stuk lopen, want het spel speelde zich af op een gigantisch SCHIP, maar uiteindelijk werden alle kistjes gevonden en geopend. Na een beetje puzzelen met woorden als holschip en schip-peren, kwamen de kandidaten tot de conclusie dat het codewoord wel SCHIP moest zijn. Je verwacht het niet. 

Dit zou zomaar + €2000 in de denkbeeldige pot kunnen betekenen, maar team goedgelovig maakte de fout om team Soy, Jurre en Daniël naar Rik te laten gaan. En die kozen, opgejut door Daniël, voor drie jokers in plaats van het geld. 

Ach, is dat geld vanuit die woestijn ook weer verdwenen. *schrijft potentiële mol weer terug op verdachtenlijstje*

 

Sander kan zich vooral voorstellen wie de mol niet is. En wie nog meer niet en wie nog meer niet. Uiteindelijk bleef er voor hem maar één mol over. Maar blijkbaar is die het niet, want hij heeft de test het slechtst gemaakt en moet het spel verlaten.