01 januari 2022

RECAP: Wie is de Mol? 2022 | Afl. 1

 

De tijd zal het leren

We zijn terug! Dit jaar wordt het spel gespeeld in een land in de Balkan, net boven Griekenland aan de Ionische en Adriatische zee. Oftewel: Albanië. Dat wisten we natuurlijk al, want in augustus was daar opeens een livestream met de kandidaten en Rik, die op dat moment midden in de opnames zaten. O.m.g. We komen hier later op terug.

We lijken de mol over een week of tien letterlijk te gaan ontmaskeren, als we de eerste beelden van de aflevering zo zien.  

 

De na de mollicitaties - de sollicitaties voor de rol van de mol, mocht je gemist hebben dat Rik dat vertelde - gekozen mol heeft voor de eerste opdracht iedereen ingedeeld in twee teams: Troeven of Aftroeven. 

In een veld met allemaal middeleeuwse spellen wordt de intelligentie en logica van de teams meteen getest. De troevengroep had als tactiek om elkaar te helpen. Maar Thomas beslist al in een nanoseconde dat hij zijn gevonden joker niet aan Suzanne geeft. Militaire Fresia gebruikt sterke mannen Everon en Glen voor het sjouwwerk wat bij het andere team wordt opgepakt door powergils Welmoed en Laetitia, terwijl de anderen nog door een doolhof schuiven, illegaal van minnen plussen maken en uitschieten in hun emoties.

De Troeven worden meteen afgetroefd en er wordt €1400 betaald voor de zeven jokers die gevonden zijn. Na de eerste opdracht zit er dus €0 in de pot en zijn er geen jokers meer in het spel. Tenminste dat denken de Aftroevers.

 

Arno zijn dieptepunt in het programma is meteen bereikt als blijkt dat de groep lekker mag gaan kamperen. Kim-Lian rent overigens heel enthousiast voor de rest uit. Om vervolgens te klagen dat de tentverdeling al is gemaakt. 

Tijdens dit gezellige schoolkamp deluxe in Alice in Wonderland waar wordt gesmoesd, gezoend en geproost op €0 in de pot, wordt de groep bruut gestoord door Rik die de groep er nog even inwrijft dat ze hun comfort thuis hebben gelaten, zoals de tijd. Maar gelukkig staan er verderop op het terrein drie tablets met de tijd erop. Aan de groep de taak die precies om 11:22 p.m. uit te zetten. De groep heeft 35 minuten om uit te zoeken hoe ze dit gaan aanpakken en dus wordt er druk berekend en gedraaid met zandlopers en zitten de groepen er slechts vier, twaalf en zeventien seconden vanaf. 

Daarmee is er dan nu echt geld verdiend en na een paar spreekbeurten mag Hila de pot gaan beheren. 

 

Maar na dit euforische moment komt de man met de hamer vertellen dat de eerste test gemaakt moet worden. Er wordt gespreid en er komen nog wat weggemoffelde jokers tevoorschijn en dan gaan de kandidaten op hoop van zege op zoek naar Rik in een prachtig theater. Daar blijkt voor het tonen van de schermen toch eerst nog een opdracht gespeeld te worden. Een opdracht waar heel Nederland voor is opgetrommeld. 

Door ergens in augustus al live naar ik-ben-niet-de-mol-pleidooien van de mollen te kijken en luisteren en meteen te stemmen op de kandidaat die je het meest verdenkt, hebben wij invloed gehad op deze uitslag. Die ene mol die naar aanleiding van zijn pleidooi het minst verdacht wordt krijgt niet één, maar twee vrijstellingen voor deze aflevering. 

Dat is in ieder geval niet Arno, die het meest verdacht wordt. De minst verdachte mol is Glen, die zijn extra vrijstelling aan Everon geeft. Helaas voor Suzanne, die dus geen vrijstelling had en de meeste vragen in de test fout.

 

Afbeelding: AVROTROS