09 februari 2020

RECAP: Wie is de Mol? 2020 | Afl. 5

AANGERAAKT

Na de groepsvrijstelling van vorige week reizen dezelfde zeven kandidaten door naar een oude hoofdstad van China. Rik zit ons en de kandidaten een beetje lekker te maken door te suggereren dat in deze aflevering de naam van de mol binnen handbereik is. De naam van de mol staat namelijk gewoon op een waaier die iemand in het park vast heeft.

De kandidaten kunnen per persoon €250,- voor de pot kiezen of voor vijf minuten wandelen door het park waar vijf groepen vrouwen in chique pyjama’s tijdens een tai chi-achtige choreografie af en toe een waaier open wapperen. 
Hallo, daar gaat natuurlijk niemand intrappen. Iedereen gaat kiezen voor die €250,-, want de utopische gedachte dat je nu, in aflevering 5, even de mol gaat ontmaskeren is natuurlijk veel te makkelijk en gaat niet gebeuren. Toch? Toch?
Nee hoor, zo slim zijn de kandidaten niet. Zij wandelen en raken liever in de war, Buddy zit in een tunnel en zoekt gewoon naar de waaier met de zes tekens die hij wil zien en Miljuschka ziet haar eigen naam (wacht, betekent dat..?).
Eigenlijk had niemand wat aan deze opdracht. Alleen Nathan heeft geld voor de pot verdiend. Maar goed, die had dan ook wat goed te maken na de twee andere opdrachten in deze aflevering. 

In een monumentaal gebouw met een monumentale trap, wat een theater blijkt te zijn, speelt opdracht 1 zich af. Die uit een en al nostalgie bestaat. Er komt een bijzondere uitvoering met de kandidaten in de hoofdrol. 
Binnen zes lasercirkels zijn zes opdrachten waarmee geld te verdienen is. Gaat je cirkel open, dan moet je eruit. Wat dus eigenlijk betekent dat als je net lekker in een opdracht zit en geld dreigt te verdienen, je weer weggestuurd wordt en in een ander tijdperk opnieuw mag beginnen, want niemand laat zijn opdracht gunstig achter. 
Mijn birthday-buddy Buddy heeft het zwaar, want hij komt niet uit het ouderwetse radio- of dia-tijdperk. En heeft nooit videobanden of cassettes hoeven gebruiken. Het eeuwenoude en steeds voor nieuwe apparaten gemaakte Super Mario had hij wel kunnen spelen, maar dat was Rob zijn childhood memory, dus daar maakt Buddy weinig kans op. 
Johan is vanmorgen om 6 uur opgestaan om te laten zien dat ie echt wel een dia projector in elkaar kan fietsen, maar stapt al vrij snel op een laser en bewijst daarmee eigenlijk weer dat ie toch niet zo handig is als hij wil. Ondertussen was Nathan, zoals je hem kent, gewoon heel fanatiek bezig toen zijn matje opeens de laser raakte. Dus die leg, samen met Miljuschka ook uit het spel. 
De rest probeert ondertussen uit alle macht alle woorden die er zijn in te toetsen op een tablet, maar komt pas verder als Rob even zijn spelletje loslaat en een stuk of 100 vragen goed beantwoordt.  
Ik kan de rest ook nog beschrijven, maar het komt er eigenlijk op neer dat deze opdracht gewoon een veldslag was. Er is maar één spel tot een goed einde gebracht, en dat was waarschijnlijk omdat ze die jaren hebben kunnen oefenen. 

Dan was er nog een fietsopdracht met grote letters. Mocht je je nog afvragen waar de letters van iamsterdam gebleven zijn, die heeft Rik verstopt in de real life versie van AliExpress in China.
Er worden drie teams gemaakt. Team Nathan en Johan die een hele goede tactiek hadden: namelijk geen tactiek en ook geen letter vonden. Team Mil en haar buddy Buddy die op hun dooie gemak hun openbare aanvallen op elkaar bespreken terwijl ze eigenlijk een bondje zijn. En team Leonie, Rob en Claes die met hun vijf gevonden letters eigenlijk al het werk hebben gedaan.  
Omdat Rik vergeten is om het geld bij de letters te leggen, heeft ie het achteraf nog op de plekken van de letters gelegd en krijgen de kandidaten 10 minuten extra om ook die weer te gaan zoeken. In plaats van dat ie dat nou gewoon aan ze geeft... 
Er wordt één envelop gevonden en dat betekent €600,- voor de pot. 

Aan het eind van de aflevering is het weer tijd voor de test en executie. En iedere kandidaat heeft een eigen tactiek om zich te wapenen tegen het rode scherm. Wankele bondjes, geheime bondjes, zwarte vrijstellingen. En als Johan zijn joker niet mee naar huis had willen nemen als souvenir, had ook hij misschien nog in het spel gezeten. Maar dat zullen we nooit weten. 

beeld: wieisdemol.nl