02 februari 2020

RECAP: Wie is de Mol? 2020 | Afl. 4

MISLEID


We zijn inmiddels al bij aflevering 4. Wat betekent dat we al op één-derde van het spel zitten. Dit gaat toch weer rap he jongens. 

De kandidaten laten rennen  met een porseleinen servies was nog niet genoeg voor Rik, dus deze week heeft hij een de eigenaar van een porselein-fabriek gebeld. Als die nou een hindernisbaan met spuuglelijke vazen klaarzet, belooft Rik dat de groep €75,- uit eigen pot betaalt voor elke spuuglelijke vaas die de groep omstoot. Lukt het de groep wel, ontvangt de groep geld van Rik, maar dat gaat vast niet gebeuren. Rik maakt het de groep namelijk extra moeilijk door ze wat aan elkaar geknoopte stokken mee te geven.  
Johan en Claes mogen eerst. En Johan heeft er vertrouwen in, want zijn vermogen om te balanceren is uitstekend. Door soms de buik in te trekken, even te duiken of op tenen te lopen, lukt het Johan en Claes de uitgang te bereiken met slechts één omgestoten spuuglelijke vaas.
Als tweede gaan Nathan en Leonie. Zij zouden eigenlijk de stokken van €450,- pakken, maar die heb Nathan late legge voor z’n Buddy. Schaatsend en vrij rap hebben zij ieder €250,- binnen geharkt.
Het derde duo, Mil en Rob de minion, hadden een paar extra hindernissen. Namelijk een dikke reet, een tuinbroek en een hoed die blijkbaar niet af kon. Na zeven stappen voelt Rob zich als bij zijn oma thuis en heeft hij de eerste spuuglelijke vaas omgegooid. En na de volgende zeven stappen de volgende. Blijft er ook nog een spuuglelijke vaas aan zijn tuinbroek hangen, die hij met zijn heup terug op de plank probeert te duwen. 
En dan de grande finale van Buddy. Om de druk op te voeren staan zijn Buddy’s aan de kant te coachen en heeft hij een twee meter lange stok met punt en driehoek in het midden meegekregen. Pressure keer 10.
Terwijl Buddy zich met gutsend zweet het schompes werkt en zijn Buddy’s langs de kant angst-geluiden maken, gooit Johan gewoon nog even een spuuglelijke vaas om, die niemand ziet als actieve mollenstreek. Maar uiteindelijk bereikt ook Buddy het eind van het parcours.
Rik baalt, want de groep bleek een stuk flexibeler en wendbaarder dan hij dacht. Hij moet de groep €2330,- uitbetalen, terwijl de groep maar €525,- aan de fabriekseigenaar hoeft te geven.

Met een goed gevulde pot en wat koude flesjes bier geniet de groep na van de eerste opdracht. Terwijl Rik vast een plan smeed om zo min mogelijk geld hoeft uit te delen bij de volgende opdracht.
Wat Claes betreft mag dat ook gewoon een jokerregen zijn, maar ze gaan de bergen in dus het zal wel een actieve activiteit worden. 

De kandidaten komen aan op het molterrein (betreden op eigen risico) en daar was, niet geheel verrassend, Rik. 
Hij heeft op een enorm parkeerterrein tien auto’s fout geparkeerd en via bepaalde wegen moeten de kandidaten die naar de goede vakken rijden. 
In zijn hoedanigheid als penningmeester mag Nathan de rollen in het spel uitdelen en daar heeft hij zelf de grootste lol in. Hij weet allang wie hij waar wil hebben, maar laat de groep toch nog even spartelen.
Mil wordt de pendeldienst, Rob en ongestelde Johan worden met gele hesjes naar een verhoginkje verbannen en de rest wordt chauffeur.
Claes rijdt gelukkig rond in zijn paars beklede auto’s, Nathan heeft heel veel landen bezocht en is linksaf gegaan bij Buddy, Buddy zelf heeft wat moeite om de Chinese auto überhaupt aan de praat te krijgen en Leonie werkt vooral Johan op zijn zenuwen. 
Tussendoor heeft Rik met zijn dikke duim op de porto gedrukt om te voorkomen dat er meer auto’s goed geparkeerd werden en hij meer moest uitbetalen, doen Nathan en Buddy een vreugdedansje en is Johan overal helemaal klaar mee. Mil had het overigens heel relaxt. Ze hoefde niet te hard te werken, maar kreeg toch alles mee. 
Uiteindelijk staan er zeven auto’s goed en heeft de groep €320,- verdiend.

Tijdens het eten van kippenhoofden, lokt jonge hond Buddy informatie-verzamelende en tevens mede jonge hond, Rob uit zijn tent door zich verdacht te maken over een teruggehangen sleutel. Mil gooit nog wat olie op het vuur en zo laait het lekker op. 
Heel gezellig allemaal.

Iets te gezellig naar Rik zijn zin blijkbaar, want hij ontregelt de boel door de test eerder te laten doen dan verwacht. En dan weten de kandidaten nog niet eens dat de solidariteit binnen de groep ernstig op de proef zal worden gesteld.
Twintig vragen over het doen en laten van de mol worden ingevuld. En vervolgens mogen de kandidaten de vrijstellingsroute afleggen. 
Onderweg komen ze groepsvrijstellingen, troeven en geldbedragen tegen. Het idee is simpel: kiest meer dan de helft van de groep voor een groepsvrijstelling, dan hoeft er niemand naar huis. 
Rik maakt het nog even spannend. Er is voor een joker en ook voor geldbedragen gekozen. En voor genoeg groepsvrijstellingen om niemand naar huis te sturen. 

We weten inmiddels dat er ieder jaar een aflevering met zo’n domper in zit, dus die kunnen we maar beter gehad hebben. En al onze punten zijn in ieder geval verdubbeld. Heuj!

beeld: wieisdemol.nl