19 januari 2020

RECAP: Wie is de Mol? 2020 | Afl. 2

TEGENDRAADS

De kandidaten krijgen weinig tijd om het vertrek van de eerste afvaller te verwerken. Ze verlaten de stad en reizen meteen door naar de volgende opdracht. 

De eerste opdracht speelt zich af op een knijter van een dam met Chinese letters van 10 meter hoog. Als miertjes op een bruggetje boven een 5000 km lange rivier staan de kandidaten klaar om een show met kleurkanonnen voor te bereiden. 
De kandidaten maken vier teams en vertrekken naar hun ton met stekkerdoos, draden en tangen. De beschrijving die erbij ligt is in het chinees, dus dat is heel fijn.
Rob en Claes staan al kibbelend de tangetjes en draadjes uit elkaars handen te trekken, maar kunnen het wel, want Claes heeft als kind met dit soort dingen gespeeld. Buddy en Jaike vinden dit nog makkelijker dan een Ikea-bouwpakket in elkaar zetten, dus die bespreken tussendoor even op wie ze gestemd hebben. Bij Tina is het inmiddels al een kermis in haar hoofd en Leonie wordt, tot haar eigen verbazing, ‘hoofd kastje’. 
Als alle snoeren vast lijken te zitten, loopt voetballer Nathan, ondanks dat hij niet uit boter, suiker en alles wat cheesecake is, op zijn gemak met de snoeren rond. En ook de anderen proberen inmiddels uit alle macht de knopen uit de snoeren te halen. 
Enfin, de tijd is om en Rik hoopt dat het de kandidaten gelukt is, want hij heeft wel zin in een goede show. Het moment suprême is daar en er schieten rode, blauwe en gele kleuren de lucht in. Goed gedaan, behalve jullie groen. 1500 ekkies in de pocket. 

Nadat de sfeer door Buddy een beetje grimmig is gemaakt, omdat hij en Mil wilde ruilen van roomies, komt Rik eens even kijken hoe de groep eruit ziet als ze meer dan €1000 hebben verdiend. Hij stuurt ze meteen met een taxi, routebeschrijving en telefoon op pad naar een adresje op de Binhu-straat. De kandidaten krijgen tussendoor nog wel tijd om geld op te halen bij een tussenlocatie. Vinden ze het geld en Rik op tijd, gaat het geld in de pot. Vinden ze geen geld, maar Rik op tijd, dan gebeurt er niets en vinden ze Rik niet op tijd, gaat er €100,- per persoon uit de pot. 
De koppels worden gevormd en gaan op pad. Buddy wil graag met eigen ogen zien hoe dat nou gaat wanneer Leonie een opdracht doet, en zij vindt dat prima. Ze zijn halverwege de rit al hun gene en de weg in China al kwijt en staan te schreeuwen naar wildvreemde mannen. De rit van Claes en Jaike voelt als het begin van een mop: ‘een Surinamer en een Deen stappen in een taxi in China...’. Johan en Mil gaan samen op zoek naar een apotheek die lijkt op een afhaalchinees, hoewel wat Johan betreft heel China op een afhaalchinees lijkt. En Nathan en Rob hebben een comedyshow als taximan. Waardoor ze uiteindelijk als een paar schoolkinderen met de slappe lach in de taxi zaten. Wat ook voor ons hilarisch was. Ik zie hier potentie in een nieuw format 'Nathan en Rob in China' hoor. Who is with me?
Tina gaat alleen op pad, maar vindt dit eigenlijk niet heel erg, want zij had wel het idee dat ze een gesprek met haar taxichauffeur kon voeren. 
In de telefoon blijken hulplijnen te zijn voorgeprogrammeerd. Acht Chinese restaurants in Nederland hebben de eer de routebeschrijving, die Rik er na de klacht van Johan nu in het Nederlands bij heeft gedaan, naar het chinees te vertalen voor de taxichauffeur. Alleen was Rik even vergeten de restauranthouders hierover in te lichten, dus dat ging allemaal wat chaotisch. 

Uiteindelijk bleek dat Rik een betere routebeschrijving had en al lang met drankjes zat te wachten op de kandidaten. En voor die kandidaten voelde het als een wereldprestatie dat ze Rik hebben gehaald. Zonder geld. Maar op tijd. Behalve Tina, die blijkt nog vermist. Maar hier lijkt niemand zich echt druk om te maken.  

De volgende dag is Tina gelukkig weer terecht. Rik is niet erg meelevend en vraagt meteen zijn €100,- terug die hij nog tegoed heeft van haar. Hollander. 
De laatste opdracht speelt zich af in het Zwanenmeerpark. Waar geen zwanen waren, maar wel delen van een wereldkaart. De delen van de wereldkaart moeten worden gevonden, meegenomen  worden en op de goede plaats weer worden teruggelegd. Simpel. En omdat het park nogal groot is, krijgen de kandidaten wagentjes om mee rond te crossen, een control room met 24 camera’s om alles goed te overzien en porto’s om mee te communiceren. Moet helemaal goedkomen natuurlijk. Of niet.
Als de tijd om is, evalueert Rik de opdracht even met de groep: de Chinese wereldkaart moest worden samengesteld, maar twee werelddelen liggen verkeerd en twee andere werelddelen zijn totaal verdwenen. Nul euro in de pot.

We zijn aan het eind van deze, met dank aan opdracht 2, hilarische aflevering gekomen en dus is het tijd voor de test en executie. Tina, die uren alleen door China heeft gedwaald en dus de mol helemaal niet aan het werk heeft gezien, heeft de test het slechtst gemaakt en moet het spel verlaten.

beeld: wieisdemol.nl