12 januari 2020

RECAP: Wie is de Mol? 2020 | Afl. 1

AFGESCHERMD

Eindelijk!  Het is begonnen! Het porseleinen jubileum. Het twintigste seizoen. En dus zijn de makers, Rik en de kandidaten afgereisd naar de bakermat van het porselein: China. De kandidaten krijgen te maken met een onbekende cultuur en gebruiken en een taal die ze niet kennen. 

De kandidaten van dit seizoen, Anita, Buddy, Claes, Jaike, Johan, Leonie, Miljuschka (Mil, vanaf nu), Nathan, Rob en Tina, worden na een wandeling over een mega rode loper, met aan weerszijde zingende chinezen (en ongetwijfeld de mol), begroet door Rik. Die met een soort van zwoele stem iedere kandidaat verwelkomt met een spreuk en een keuze: wijsheid of geluk. 
Die keuze leidt naar een poort. In de achtertuin daarachter kiezen de kandidaten een verworven token die ze verderop moeten gebruiken om uit bijbehorend kistje een briefje te halen met Chinese tekens waar geen chocola van te bakken was. En zo is het spel opeens echt begonnen. 
Met het briefje lopen de kandidaten langs een giga-fantastisch gouden beeld naar een gigantisch lange muur met allemaal tekentjes en ontelbare tafeltjes met kistjes. Wat allemaal vrij indrukwekkend was. 
Op zoek naar hun friebeltjes, teiltjes, A’tjes met skipistes en poppetjes-met-takjes op de muur, vinden de kandidaten groene of zwarte vrijstellingen in de geopende kistjes. 
Het is iedereen gelukt. Wat best knap is, aangezien ze maar tien minuten hadden, niet eens konden zien wat de boven- en onderkant was van de tekens en alles duizend keer opnieuw moesten checken. 
De eerste opdracht kan dus best een succes genoemd worden. En dat terwijl er meteen gelogen en bedrogen werd over wie wat had gewonnen, maar dat terzijde.

Opdracht 2 speelt zich af op een markt. Met heel veel chinezen die geen Engels spreken. En tablets die een slideshow van geldbiljetten laten zien die de kandidaten nog nooit gezien hadden. Dat in combinatie met een aantal regels van Rik en de chaos is compleet. Het was eigenlijk heel simpel. Alles wat in Nederland eng is, is hier niet eng. Je moest gewoon een chinees met een telefoon meekrijgen naar een bord. 
Buddy en Johan ontfermde zich intussen over het bord, waar Johan precies niks deed. 
Het is niet duidelijk of het aan de inzet of de Chinese kwaliteiten van de kandidaten lag, maar uiteindelijk zijn er behoorlijk wat telefoons verzameld. Helaas zijn de regels niet opgevolgd en wint de groep maar €150,-. En Johan, die eigenlijk alles wat niet aan hem vastgebonden zit verliest, wordt de eerste penningmeester en mag dat geld beheren.

Bij opdracht 3 zitten de kandidaten in tweetallen opgesloten in vrachtwagens, waar ze ieder op hun eigen manier uit moeten ontsnappen. Er werden niet genoeg foto’s weggehaald, teveel mollen gegrepen, een te klein krukje gemaakt, een prima pijp van een jerrycan naar een badeend gebouwd en een sleutel in een hoekje gevonden. 
Uiteindelijk weten Miljuschka en Nathan, Johan en Jaike, en Buddy en Anita te ontsnappen en zo welgeteld €20,- te verdienen. Bedankt voor de inspanningen. 

Na een uur is het tijd voor de eerste test en executie. 
Een aantal mensen zijn verdacht. 
Iedereen zet zijn groene vrijstelling in, die door de twee ingezette zwarte vrijstellingen niets meer waard zijn. 
En zo zien we hoe Anita, bij wie iedereen altijd terecht kon en die het team echt bij elkaar hield, de eerste test het slechtst heeft gemaakt en zo na drie dagen al naar huis moet. 

beeld: wieisdemol.nl