23 februari 2019

RECAP: Wie is de mol? 2019 | AFl. 8

https://wieisdemol.avrotros.nlMET ZAND STROOIEN

Net als de kandidaten ben ik ook nog in shock van wat er nou precies gebeurd is. Leuke Jamie en Rick Paul zijn het slachtoffer geworden van de dubbele executie. Zij zijn naar huis en de rest van de groep is in totale verwarring achtergebleven om te strijden voor de felbegeerde finaleplekken.

Zo’n ontbijt aan een kleine tafel voor vier is even wennen. Het valt daarom gelijk op dat Sinan sportkleding aan heeft en Sarah en Merel voortaan als tweeling door het leven gaan. 
Er is deze aflevering sowieso wat meer tijd voor bijzaken. Zoals voor Niels die aan iedere kandidaat, of mol, vraagt of die de mol is. Waar Sinan als een klein meisje geen antwoord op kan geven, Merel het niet wil vertellen en de vraag terugkaatst en Sarah lachend zegt dat ze het niet is omdat ze best veel geld heeft verdiend. 
Overigens bekent Niels dat hij de mol wel is. Handig. Hoeven we niet meer zo te zoeken.

Tijd voor opdracht 1. Duizend fakkels, palmbomen en de zonsondergang zijn het decor van deze opdracht. Er is geld te verdienen door geld te verbranden in een mozaïek van vuur. Het speelveld is in twee delen verdeeld met aan iedere kant twee kandidaten en geldbedragen aan stokken. Vinden de kandidaten aan beide zijden hetzelfde bedrag, dan moet dat verbrandt worden. 
De groep gaat aan de slag. Aan het begin hield de groep elkaar nog goed in de gaten, ze lieten nog aan elkaar zien wat ze in de tonnen gooiden enzo, maar na een tijd kwam het besef dat ze niet heel de nacht de tijd hadden, dus gooiden ze maar gewoon in het vuur wat ze dachten dat de ander zei. Wat helemaal niet goed te verstaan was door de zee. Daarnaast keek Saar niet eens meer wat Sinan aan haar gaf. 
Maar goed, iedereen heeft zich te pletter gerend. Iedereen ja, want, historisch moment: SINAN HEEFT GEREND!
Sarah, Niels en Merel waren hiervan helemaal van hun à propos, want die hebben Sinan nog nooit zien rennen, of überhaupt zijn best zien doen. Bij hem kwam blijkbaar ook het besef dat €8000 vlak voor de finale niet echt veel is.
Als de tijd om is moet het geld dat over is, geteld worden. En dat wordt weer een heel groot grappig moment, want Sarah kan niet hoofdrekenen. Nou komen de kandidaten er sowieso niet helemaal uit, dus verlost Rik hen uit hun lijden. Ze hebben minstens €5000 aan matches laten hangen, terwijl dit maar €1550 had moeten zijn. 
Goed gewerkt jongens. Iedereen bekaf voor niks. 

Opdracht 2 speelt zich af op een wit uitgeslagen grote vlakte van nietsigheid waar twee extremen bij elkaar kwamen. De woestijn naast de zee. 
Verspreid over de vlakte staan olievaten en op sommige olievaten ligt geld. 
Sinan had deze aflevering al gerend, dus hij mag met behulp van een drone alles in het vizier houden en de anderen naar de juiste plek sturen. Sinan begint aan zijn taak en dat duurde ongeveer 1 miljoen jaar. 
Na vijf minuten onwennig lokaliseren is de groep inmiddels in de stress, maar heeft Sinan nog geen spier verrekt, dus vertrekken Niels en Merel maar gewoon. En net wanneer ze het eerste geld hebben gevonden horen ze het intimiderende geluid van motors op hen afkomen. Opgejaagd en bevangen door de hitte rennen Sarah, Niels en Merel van ton naar ton. Terwijl Sinan vanuit zijn achterbakkie alles een beetje in de gaten houdt. En héél langzaam er niks van bakt.
Uiteindelijk hebben ze vijf van de acht biljetten gevonden en alle kapers omzeilt door gillend weg te rennen of juist heel rustig te lopen.
Het was de ideale tijdsbesteding op zo’n warme dag. En ze hebben er nog €1250 mee verdiend ook. 

Tijd voor de laatste opdracht. Een spannende saaie opdracht. Gewoon een stuk hout met een paar pinnen en een joker met of zonder vrijstelling naar de finale erin. Toen Rik dat zei voelde Niels de collectieve hartslag van alle kandidaten omhoog gaan. Zo van, shit.
Er moeten dus staven uit een bord getrokken worden waarop de joker ligt. Trek je een staaf onder de joker uit, dan valt die weer een stukje naar beneden. Pak je hem van ergens anders uit het bord dan is het gewoon een kwestie van wachten, uittellen, Russisch roulette spelen en nog meer tellen. Degene die het laatste stokje eruit trekt voor de joker in het bakje valt, wint hem. 
Er worden veertig stokjes uit het bord getrokken in het tempo van Sinan en Niels vraagt zich af of ze voor het donker klaar zullen zijn. Je moet tijdens dit spel ook eigenlijk vier stappen vooruit denken. 
In principe lag de joker na ongeveer acht jaar op nog maar twee laagjes met staafjes, dus in principe, als één iemand een staafje onder de joker weg zou halen, dan zou de joker voor degene zijn die daarna aan de beurt was. Dat blijft een tijdje zo. Tot Merel kortsluiting krijgt en de cruciale pin eruit trekt. Vlak voor Niels aan de beurt is.
En je ziet hem denken, waarom zou je dat doen? Niels de jokerkoning heeft weer een joker om zijn verzameling aan te vullen. 
Merel baalt, maar gelukkig pept Sarah, die blijkbaar wel kan tellen, haar op door te zeggen dat de joker, volgens de telling voor haar was geweest. Zo lief.

Tijd voor de test. Die Niels niet mag maken, omdat hij onder het toeziend oog van de rest zijn vrijstelling voor de finale in de joker heeft gevonden. Dat is wel balen voor hem natuurlijk.
O. En voor het eerst dit seizoen had ik punten ingezet op Sinan. Joe. 
Volgende week alle punten op Sarah. Of Niels of Merel.