16 februari 2019

RECAP: Wie is de mol? 2019 | Afl. 7

https://wieisdemol.avrotros.nlINHALEN

Iedereen was deze week blij dat ze, nog steeds met zijn zessen, 10 of 20 uur door een prachtig landschap mochten reizen naar een nieuwe plek met onstuimige zeeën en magische stranden. En na die lange reis had Rik ook nog gezorgd voor een nieuw hotel waar mochito’s en broodjes klaarlagen en het geluid van de zee een permanent achtergrondgeluid was. 
Ze vergeten even dat ze meedoen aan een spannend spel. Hoewel, ze wrijven de afvallers nog wel even in dat ze dit niet hadden willen missen.

De volgende dag wordt duidelijk dat de groep hier toch is om weer te zweten. De kisten uit aflevering 1 zijn meegereisd en om te zorgen dat iedereen optimaal van de hoge golven, schaduw en het windje geniet worden de kandidaten vastgebonden aan bomen en hebben ze maar een meter beweegruimte. 
De kisten met geldbedragen erop kunnen heen en weer gesleept worden om zo aan beide uiteindes €750 te krijgen en als dat binnen 25 minuten lukt, verdienen ze €1500. Hoef je alleen maar even de kokosnoten te gooien die via touwen aan de kisten vastzitten. 
Lijkt niet zo moeilijk, maar Sarah heeft nog nooit op kokosnoot-gooien gezeten en helder nadenken ligt bij wie is de mol ook niet voorhanden. Rick Paul heeft de hoofdsom gemaakt en zo de noot gekraakt en geeft aan dat hij graag een kist van €300 wil ruilen voor twee kisten van €150. Sinan hoeft gelukkig niet veel te doen, want hij staat op het andere uiteinde en heeft al drie kisten. Niels en Jamie kijken hoever ze kunnen gooien, moedigen de meiden aan en proberen Sinan wat te laten yogaën en Merel verbaast zich over de ontstane vergadercultuur waar ze bij haar werk bij het nieuws nog een puntje aan kunnen zuigen. 
Uiteindelijk lukt het de groep toch om net binnen de tijd €750 aan iedere kant te krijgen en verdienen ze €1500 voor de pot. 

Na het bondjesoverleg van Niels en Rick Paul, die Sarah uit hun triple-bondje hebben gegooid, maar dat nog niet tegen haar gezegd hebben, is het tijd voor de opdracht waar Niels al het hele seizoen op heeft gewacht. De een-op-een opdracht tussen kandidaat en Rik. Lang verhaal kort: de kandidaten kiezen enveloppen met of één, twee of drie jokers of “nare dingen” en spelen Russisch roulette. Het kan dat ze hun prijs winnen, het kan ook heel naar worden. 
Uiteraard kiest niemand voor geld voor de pot, maar gaan ze allemaal voor jokers. Niels en Sinan voor drie, Rick Paul, Jamie en Merel voor twee en Sarah houdt het bescheiden bij één joker. 
Als iedereen een envelop heeft gekozen, mogen ze om de beurt hun envelop openen.
Niels en Jamie hebben geluk gehad met hun lievelingsbakjes en stemmen in hun hoofd en hebben hun jokers verzameld. Rick Paul heeft de minst nare envelop gepakt met €0 maar had toch op zijn minst een halve joker willen pakken, Sinan en Sarah hebben allebei €1000 uit de pot laten verdwijnen en toen kwam Merel en werd het echt naar. Ze heeft de grootste motherf*cker, de kraker: er komen bij de volgende executie niet één, maar twee (!) rode schermen. Huilen dit. 

En het ergste: om de komende executie te overleven moeten ze nog intensiever op zoek gaan naar de mol. De groep komt aan bij een bloedhete bananenplantage om de werknemers te helpen bij hun ingenieuze vervoersysteem voor het transporteren van bananen. Er zijn vier bananenstations waar Sarah, Sinan, Rick Paul en Merel mogen wachten tot vriendjes Niels en Jamie komen voor hun heitje voor karweitje. 
Maar Merel heeft helemaal geen zin om te wachten, dus die begint vast trossen aan haken te hangen, Sarah speurt ondertussen de hele plantage af op zoek naar een zwarte vrijstelling, Sinan doet uhm.. niks? Maar goed, dat zijn we inmiddels van hem gewend. En Rick Paul moest heel ver lopen, en dat was warm en heel zwaar en zweterig en hij werd er chagrijnig van. Maar eigenlijk gaat het best lekker. Het was een tof systeem met af en toe een moment van wankelheid. 
Uiteindelijk heeft de groep heel wat trossen bananen naar alle kleuren stations gebracht, maar bleken alleen de trossen met een oranje lint belangrijk te zijn. Dat was Rik even vergeten te vertellen. In drie van de twaalf trossen, waarvan ze er maar zeven hadden verzameld, zitten kokers met geld. En die moeten ze zelf nog gaan zoeken ook. Alsof ze nog niet hard genoeg hadden gewerkt. Ze vinden er twee en hebben zo per ongeluk €1000 verdiend. Maar ja, het is een beetje zinloos om te juichen als je straks naar huis moet.

Vlak voor de test geeft Niels een joker aan Rick Paul. En Rick Pauls grootste cadeau is meteen dat hij Niels heeft ontmoet.
Bij de test maakt Rik de balans even op. De groep had nu zo’n €25.000 verdiend kunnen hebben, maar wijst hen erop dat ze pas net iets meer dan €8000 hebben verdiend. Ik vond hem nog een beetje mild. Art had waarschijnlijk gezegd dat ze nog geen €9000 hebben verdiend. Maar hij maakt het een beetje goed door de groep nog even in te wrijven dat er vandaag twee kandidaten het spel moeten verlaten als gevolg van hun eigen keuzes. Bikkelhard.
Het is tijd voor afscheid. Jamie is de eerste die een rood scherm krijgt. Ondanks zijn twee jokers. De groep is verslagen, Jamie is verslagen, heel Nederland is verslagen, maar Rik komt terug met de mededeling dat ie nog niet klaar is. Bikkelhard².
En na Jamie krijgt ook Rick Paul een rood scherm. Een bittere pil.  Wat een einde.
Ik zit nog even bij te komen.