03 februari 2019

RECAP: Wie is de mol? 2019 | Afl. 5

https://wieisdemol.avrotros.nlVERBLINDEND

Met weer een vrouw minder en nog steeds een mol in het gezelschap, o ja en zonder geldige jokers in het spel, begint aflevering 5. Na vanavond zijn we op de helft.. dan hebben we net zoveel afleveringen gehad als er nog gaan komen. Dat gaat weer verdomd snel.

Bij de hele eerste opdracht heb ik gewacht op het addertje. Rik heeft een foto gemaakt van een prachtig vergezicht en in negen stukken gesneden. Voor €1800 (zo veel!) moeten ze deze negen stukken (zo weinig!) die zijn verstopt in schattige patio’s binnen 45 minuten (zo lang!) vinden om het uitzicht wat ze nu ook zien nog een keer te maken. Het vinden van de stukken gaat in drie kleine groepjes. Kapitein Jamie vormt een groepje met Sinan en Niels, zodat ze hem kunnen ondersteunen en niet in de weg lopen. En Sinan niet zoveel hoeft te doen. Sarah gaat op pad met Rick Paul en Merel met Robèrt. 
Om het ze nog makkelijker te maken krijgt de groep ook nog foto’s van de locaties mee. 
Binnen 100 meter is het eerste stuk dan ook al gevonden. Maar gelukkig rekken Rick Paul en Sarah wat tijd door aan iedereen die ze tegenkomen te vragen waar ze moeten zijn. Want als vijf mensen zeggen dat het aan het einde van de straat links is, is het toch ook handig als de zesde zegt dat ze naar rechts moeten. Nou maken Rick Paul en Sarah toch al geen vrienden, want ze hebben verdomme Jamie zijn foto gepakt. 
Robèrt en Merel hebben inmiddels een lieverd gevonden die met hen het hele dorp doorwandeld om hen te helpen met de zoektocht naar hun foto’s en hebben binnen mum van tijd alle drie hun stukken gevonden. 
Omdat Jamie erg teleurgesteld was in het feit dat anderen zijn stuk hadden gevonden, heeft hij een stuk van de anderen gekregen om te zoeken. Een hoofdpijndossier die niet te vinden was. Maar ze willen het perse zelf doen. 
Gelukkig vonden ze het stuk toch en heeft de groep met gemak €1800 verdiend. Dat mag allemaal wel wat moeilijker hè Rik. En waar was dat addertje?

Ondertussen probeert Nielson door te gaan met het wegwerken van de vrouwen. Na Evelien is nu Merel aan de beurt, die een te sterk bondje vormt met Jamie. Dat moeten ze eerst ontwrichten en daarna is Sarah aan de beurt, die hij in zijn wij-zijn-een-triple-bondje val wil lokken. Wat ben jij hard. Ik had het nooit van jou verwacht. Nee ik had het nooit van jou verwacht. Waarom zou je dat doen? 

Bij opdracht twee spelen ze Lingo met gele taxi’s. Rik heeft duidelijk zijn huiswerk niet gedaan, anders had hij wel geweten dat Merel ooit Lingo heeft gewonnen en hier dus best wel goed in zou kunnen zijn. Het enige wat hier fout zou kunnen gaan is als Merel bovenop die steiger gaat staan puzzelen met iemand die superdyslectisch is. Sarah. Of als er een paar van die autootjes op elkaar zouden rijden. Had ook leuk geweest.
Rik heeft ook niet voor iedereen een taak bedacht, dus de taken die er zijn worden heel erg uitgesmeerd. Robèrt en Sinan hoeven alleen af en toe een lettertje op het dak van een auto te verwisselen, Nielson baalt dat de dames er met de leuke taak vandoor gaan en mag alleen doorgeven welke letters er op het dak mogen. Dit wil hij dan wel alleen doen, dus mogen Rick Paul en Jamie, die in een auto mogen rondrijden, niet van hem door de porto praten. En Sarah gaat exact herhalen wat Merel zegt, maar dan door de portofoon. 
Jamie heeft door dat ze niet echt multimiljonair gaan worden met die vijf-letterwoorden en gaat in staking. Gelukkig komt Robèrt de dames versterken en wordt er nog een niet bestaand woord gemaakt met letters die ze niet hebben. Maar ook woorden die wel bestaan en waar ze ook alle letters van hebben. Daarbij gingen het samenwerken en de communicatie ook nog goed. De groep heeft €1350 verdiend en daar is Rik trots op. 
Rik, jouw taak is om hen in te wrijven dat het ook €3000 had kunnen zijn. Je moet de focus leggen op wat fout ging. Met die positieve vibes help je de mol niet echt he. 

Sarah en Merel hebben inmiddels last van rondvliegend testosteron en wisselen vragenlijstjes uit om te voorkomen dat de vijf mannen over blijven. 

Opdracht 3 wordt spectaculairder. Rik heeft lekker zitten fröbelen met stokjes, spijkertjes en kraaltjes. Die stokjes zijn in genummerde kokers gestopt en in een waterval gehangen. De kandidaten moeten door de waterval heen abseilen en hun stokje voelen. Vinden ze die, dan moeten ze het cijfer van die koker onthouden. 
Sinan Can deze opdracht niet doen. Hij is blij dat ie 130 kilo weegt, anders had hij actief moeten zijn. Als een echte gentleman begeleidt Jamie Sarah naar beneden. Vervolgens mogen Merel en Robèrt. En daar wil ik het eigenlijk helemaal niet meer over hebben. Robèrt tegen die rots zien slaan, daar kunnen we toch helemaal niet tegen! Maar hij liet zich niet kennen en ging maar door met die martelgang. De scene uit The Notebook waarin alle kandidaten Robèrt trots binnenhalen was dan wel weer fijn om naar te kijken. De dames en Sinan hebben inmiddels hun code verzameld en openen de kist naar het geld.
Niels had op het richelmomentje al spijt en vond niets tof. Naar beneden kijken niet, naar boven kijken niet. En onder de kokers voelen niet. Gelukkig voelt Rick Paul voor twee, maar Jamie laat hem niet bijkomen en weet bijna zeker dat hij de code weet. Alleen gaat de kist niet open. 

Tijd voor de test. 20 vragen over het doen en laten van de mol, Rik. Het doen en laten, niet het gedrag. Dat kunnen wij niet handelen. 
Iedereen doet zijn best om de test het best en snelst te maken, behalve Jamie, die zorgt gewoon dat hij hem niet het slechtst maakt, en dan... ligt de held van dit seizoen uit het spel.