19 januari 2019

RECAP: Wie is de mol? 2019 | Afl. 3

https://wieisdemol.avrotros.nlNIET GERED

De eerste opdracht van deze aflevering speelt zich af in een typische Colombiaanse wijk met een gigantische trap van wel 1000 treden en allemaal hele kleine huisjes aan de zijkanten, waarin ook nog eens allemaal mensen wonen. 
De groep moet Colombiaanse vlaggen uithangen die bestaan uit wasgoed van de mensen uit de buurt. Paniek, want op Jamie en Evelien na spreekt niemand Spaans. Gelukkig helpt Rik de groep. Iedereen krijgt een Spaans woord dat hen kan helpen. Niet dat ze daar gebruik van gaan maken, maar toch.
Flauw als Rik is worden Spaanssprekende Jamie en Evelien weggehaald bij de groep. Zij moeten inschatten of de groep vindingrijk en creatief genoeg is om zes of meer lijnen vol te krijgen, of vijf of minder. Die keuze kan hen €1500 opleveren. 
Ze blijken te hebben gegokt dat de groep slechts vijf of minder lijnen vol krijgt met gele, blauwe en rode spullen. Wisten zij veel dat Niels en Merel meteen de slaapkamer van een buurtbewoner die een siësta lag te houden in mochten. En dat alle mensen het allemaal hartstikke leuk vonden omdat er nooit wat gebeurd in dat dorp. En dat ze complete gordijnen mee mochten nemen. En dat ze gewoon wasgoed van de bewoners pikken. 
Zij hadden alleen Nikkie en Sinan niks zien doen en Sarah op en neer zien rennen.
Helaas. Alle inspanningen voor niks. De groep druipt af en ik vraag me vooral af of en hoe al die mensen hun eigen spullen weer terug hebben gekregen. 

In de bus vindt Sarah het tijd voor een nieuwe penningmeester. Nikkie weet niet wat ze hoort, want ze heeft nog precies niks verkeerd gedaan met de pot. Maar Sarahs plannetje werkt. Zij wordt de nieuwe penningmeester. Ze weet eigenlijk helemaal niet of het wel iets voor haar is, maar ze doet natuurlijk alsof ze de allerbeste penningmeester is. 

De groep komt aan in het zakelijke deel van de stad vol hoge grote gebouwen waar in het midden een heel lief mooi bamboeparkje is. Met vier tafels en torens van blokjes: het beruchte Jenga gaat gespeeld worden. Maar eerst moet er nog even zonder loten bepaald worden wie er een joker krijgt, anders gaat er €2000 uit de pot. Niels is de gelukkige en krijgt én een joker, én hij hoeft niet mee te spelen. Mazzelaar. 
Goed, een samenvatting van Nikkies lievelingsspel: Er worden vrij snel koppels gevormd. En Nikkie en Sarah, want die zijn nog over. Sarah baalt, want Nikkie heeft een vaste visagie-hand. Maar de Jenga-koningin verliest en Sarah wint een joker. 
Rick Paul verliest steen-papier-schaar van Jamie, maar mag toch beginnen. Ze wrikken alsof ze verstandskiezen trekken zonder verdoving, en daardoor viel de toren door Jamie om. 
Robèrt heeft last van zijn worstenvingers en Sinan raakte zo gefrustreerd en teleurgesteld dat hij de toren voor Robèrt omgooit. 
Merel en Evelien blijven als laatste over en hadden vaste handen, maar werden wel steeds zenuwachtiger. En toch gingen ze, met publiek, maar door en door. Tot uiteindelijk het spel is uitgespeeld en Merel het onderste steentje weg trekt, waardoor de stapel omvalt. 

Tussen de opdrachten door slaat Merel even een vrijstelling uit haar joker, smeedt Jamie plannetjes om de jokers van Evelien te stelen en slaat Niels zijn joker voor niks kapot. 

Bij de laatste opdracht moet de groep samenwerken om een raadsel op te lossen, terwijl ze eigenlijk ieder voor zich worstelen in de zoektocht naar de mol. 
Om geld te verdienen moet de groep een grote 3D-puzzel naar de overkant van het parcours brengen. Omdat het bij de eerste opdracht zo lekker mislukte, mag de groep ook nu een inschatting doen: redden ze het binnen 30 minuten (€2500 in de pot) of hebben ze 45 minuten nodig (€1500 in de pot)? 
Na heel wat foute opmerkingen, is de conclusie dat ze 45 minuten nodig denken te hebben. 
De tijd gaat in en de groep gaat aan het werk. Buizen worden losgedraaid, blokken worden uit elkaar gehaald, naar de overkant gebracht en weer in elkaar gezet en er worden buizen in het gras gegooid. Het liep eigenlijk wel lekker. 
Er was wel een duidelijk verschil tussen kandidaten die schrikbarend weinig verhuisd zijn in hun leven en kandidaten die de trapgaten, bankstellen en koelkasten gewoon voor zich zagen door alle verhuizingen. 
Uiteindelijk is er €1500 verdiend in slechts 26 minuten. 

Ieder op een van de hoogste daken van Medellin, met een prachtig uitzicht en een blauwe spot achter zich, mogen de kandidaten de test maken. En daarna kwam het spannendste moment: een executie zonder Rik. De kandidaten mogen zelf op het knopje drukken en langzaamaan worden de blauwe spots bij zeven van de negen kandidaten groen. Behalve bij Nikkie en Robèrt. De spanning wordt nog even lekker opgebouwd en dan.... is het afgelopen en zien we niet wie als laatste uit de lift stapt. Verdomme. Wat een tof einde. 

Ik kan niet wachten tot volgende week.
Alleen nog één ding, wat is dat met Sarah en dat schoudertasje de hele tijd?