07 januari 2019

RECAP: Wie is de mol? 2019 | Afl. 1

https://wieisdemol.avrotros.nlOP SLEEPTOUW

Een nieuw seizoen, een nieuwe presentator (waar ik nog even aan moet wennen) en nieuwe speciale jokers... ik zit er klaar voor hoor jongens. Kom maar op! 
Het speelveld is dit jaar Colombia en de hoofdrolspelers Jamie, Nikkie, Robèrt, Merel, Rick Paul, Evi, Niels(on), Evelien, Sinan en Sarah. Wat volgens mij best een leuke groep is zo bij elkaar. 

De groep moet gelijk aan de slag. Aan een historische brug hangen vijftien touwen met aan elk touw een kist. In tien van de vijftien kisten zit een vrijstelling op naam voor deze aflevering. Heel simpel, hoe meer kisten in 20 minuten omhoog worden getakeld, hoe meer kans op een vrijstelling.
Meteen begon de onvermijdelijke discussie over hoe ze dit gaan aanpakken. Niels wil met zijn allen aan één kant van de brug beginnen, terwijl Robèrt de groep gelijk in twee wil splitsen. Robèrt en Sarah winnen en de groep wordt eerlijk verdeeld. De mannetjes denken heel sterk te zijn, maar hebben toevallig gewoon wat lichte kisten. Gelukkig laten ze zich niet kisten door de zware kisten en worden er ook daar een paar van omhoog getild. Terwijl aan de ene kant een groep met zijn vijven een kist omhoog tilt, laten Evi en Merel een kist met hun goede bedoelingen in het water vallen en probeert Nikkie Rick Paul op de brug te houden. Het was een intense eerste opdracht. 
Er zijn zeven kisten omhoog getrokken en terwijl de groep helemaal doorweekt met een watertje in de schaduw zit bij te komen van deze helse tocht, stond Rik alweer klaar. Hij is duidelijk in de leer geweest bij Art en doet de groep een aanbod. In ruil voor de vrijstellingen kunnen ze €2500 van Rik krijgen. Hij zal die goede sfeer weleens even op de proef stellen.

Ondertussen laat Rick Paul  er geen gras over groeien en wil, op basis van het enthousiaste schrijfgedrag van Niels in de bus, na één opdracht een vrijblijvend proefbondje sluiten. 
Ook Jamie ziet een leuke samenwerking wel zitten en probeert Merel in zijn bondje te lokken. En ook al is het snel, er ontstaat een basis-bondje waarin ze niet mogen vreemdgaan. Want stel dat je morgen naar huis gaat, dan is het toch leuk om even een soort van vriend te hebben gehad, ofzo. 

Opdracht 2 speelt zich af in zo’n typisch Zuid-Amerikaans dorpje wat je je voorstelt bij Zuid-Amerikaanse dorpjes. Bij het zien van het salsa-ballet op een plein schiet Nikkie meteen in de stress. De kandidaten moeten naar het snelle sensuele en ritmische optreden van de dansers kijken en vooral heel goed opletten. Net als zijn voorganger is ook Rik niet geheel duidelijk, want waar ze nou precies op moeten letten wordt niet verteld. Er worden petjes, baby’s en paren geteld tot de kandidaten zelf de dansvloer op worden getrokken. En we worden meteen getrakteerd op het meest gênante stukje Wie is de mol? in alle 19 seizoenen: Nikkie die danst met een veel te kleine man. Uiteindelijk blijkt dat ze hun eigen danspartner weer terug moeten vinden. Niels voelde zich sexy toen die danste, dus die heeft helemaal niet op zijn partner gelet, Robèrt en Sinan lopen paniekerig tussen de dansers door en Nikkie heeft profijt van haar lengte, want die herkende haar danspartner meteen aan de perfecte golf boven op zijn hoofd. Gelukkig vindt iedereen zijn danspartner en is de eerste €1000 verdiend. Iedereen kei-blij natuurlijk. 

Nog één simpele opdracht deze aflevering: er liggen vijf enveloppen verdeelt door de stad met bij elkaar €1800. En die hoeven ze alleen maar op te halen. Alle informatie die ze moeten hebben staat op de tablets die op een fiets gebonden zit. Achterop. En die het alleen doet als ze blijven fietsen. En fietsen met tien man over keitjes, dat wordt gegarandeerd chaos. Zodra de eerste boodschap op de tablets komt, begint iedereen tegelijk door de porto’s te roepen. Etherdiscipline jongens, hoe vaak moeten we dit nu nog zeggen? 
Uiteindelijk beseffen ze dat ze zelf oerstom zijn geweest, maar wordt er per ongeluk toch €300 verdiend. 

Rik probeert de sfeer nog even onderuit te halen, maar dat lukt alleen bij Merel. De meerderheid blijft bij de vrijstellingen. Tijd voor de eerste test.
Niels heeft maanden gefantaseerd over hoe hij wel meteen alle antwoorden wist op alle vragen, maar hij heeft nieuws: hij weet nog niks. Inmiddels beseft ook Jamie waar hij aan begonnen is. Dit is het 19eseizoen, er zijn hem 180 kandidaten voorgegaan en er is nog steeds geen recept of formule van hoe je dit spel moet spelen. 
Uiteindelijk blijkt dat de test het slechtst is gemaakt door één van de vier dames die een vrijstelling had en zo hoeft er in de eerste aflevering niemand naar huis.