04 maart 2018

Wie is de Mol? 2018 | Afl. 9

Beeld: wieisdemol.avrotros.nlFINALIST

Vorige week zagen we hoe Simone met haar rode blouse een rood scherm kreeg. En nu is het officieel: de finalisten van Wie is de mol 2018 zijn een ingetogen muzikant, een presentator vol geldingsdrang en een eigenzinnige modeontwerpster.
De laatste normale aflevering is begonnen en de mollen kunnen het zelf nauwelijks geloven. Ze hangen in Art zijn eregalerij. En dat kunnen niet veel mensen zeggen.

Goed, tijd voor de laatste paar opdrachten, waar ze naartoe slingeren via haarspeldbochten.
De eerste opdracht speelt zich af bij allemaal surrealistische gebouwen met observatoria koepels. Als Art binnen een half uur van iedereen de maan te zien krijgt, verdienen ze €1000 voor de pot.
Goed voorbereid, met de standaard uitrusting van een wie is de mol-kandidaat én, omdat het de finale is, een zaklamp, verspreidt de groep zich over de vijf koepels.
Jan vindt al vrij snel een mol-logo op een deur, dus hij heeft mazzel. Binnen in een vet kantoor vindt hij een puist van een telescoop. Die hij alleen nog even op de maan hoeft te richten en zijn deel is binnen. 
Na een paar koepels heeft ook Ruben een donker spooky gebouw met een soort kanon erin gevonden, waar hij op de knop ‘open’ drukt om de koepel te openen en met zijn joystickje links en rechts kiest om de koepel te draaien. Het is allemaal geen rocket science. Druk bezig met zijn jongensboek en het slopen van zijn kanon, vindt hij na wat pielen, klooien en schuiven als eerste de maan. Dit is toch helemaal James Bond.
Ondertussen is Olcay nog druk aan het zoeken met haar zaklampje, waar ze gelukkig hulp van opdracht-ontwijkende Jan bij krijgt die haar naar een zesde of zevende of nou ja, in ieder geval de goede koepel wijst. Olcay vindt haar telescoop en ze heeft nog nooit zoiets bijzonders meegemaakt als met je handjes aan zo’n klein wieltje draaien. Ze heeft de maan inmiddels zelfs in beeld. Alleen nog niet via de telescoop. Het is allemaal zo bijzonder dat ze er bijna van moet huilen. Ze staat nu zo dicht bij de mensheid en de natuur. Euforisch gewoon.
Jan beseft zich intussen dat hij niet de handigste man is. Hij kan net een gloeilamp indraaien, maar daar houdt het wel mee op. Het liefst zou hij de opdracht ontwijken, maar het slagen van de opdracht ligt op zijn schouders, dus hij moet door. Knopje, knopje, teh, teh, teh.
En daar is Art al. Net als Jan zijn maan even weg is. Gelukkig vindt hij 40 seconden voor de tijd om is toch de maan weer en de knisperende €1000 zijn binnen.

In de adembenemende ongerepte natuur met fifty shades of green wordt opdracht 2 gespeeld. De kandidaten moesten dit seizoen beste vrienden worden met de lokale auto’s en omdat dat nog steeds niet is gelukt, heeft Art er ook voor deze opdracht weer een paar geregeld. Er moet een parcours afgelegd worden en tussendoor moeten ze ook nog wat vragen over hun auto beantwoorden, om zo de juiste puzzelstukken mee te nemen en erachter te komen waar ze geld kunnen vinden. En vrienden te worden met de Lada's.
Er worden poken en gaatjes op velgen geteld, door pionnen gereden en raampjes open gedraaid. Maar echt vrienden met hun Lada’s zijn ze nog niet. Behalve Olcay. Want nou zijn de wegen van het parcours niet echt gepolijst en moesten ze door berggebieden, rivieren en langs wilde beesten en dat kon gewoon allemaal.
En dat terwijl Ruben het hendeltje om zijn motorkap open te doen niet eens kan vinden. Dus doet hij maar een soort van educated guess en neemt het linker puzzelstukje mee. 
Na een stuk of wat bordjes heeft Olcay gemerkt dat de puzzelstukjes in elkaar passen. Jan verwachtte dit al, aangezien dat het idee van een puzzel is.
Ruben is nog even aan het meten hoelang zijn Lada is (en het toeval wilde dat hij een meetlint in zijn auto had liggen. Heb ik ook altijd) en Olcay rijdt nog even de opdracht aan gort, terwijl de auto gewoon in zijn 2 stond en dan rijden ze met naar het meetingpoint waar Jan al een uurtje staat te wachten, met zijn vier puzzelstukjes. Tenminste dat is de bedoeling, maar Ruben is zijn puzzelstukjes verloren en heeft even staan genieten van het weer, dus bedenkt hij dat het misschien toch handiger is om in het dorpje af te spreken, waar hij en Olcay al zijn. Nou kost Jan dat heel veel tijd, maar dat vindt hij prima. Terwijl hij op zijn gemakje de hele route nog een keer aflegt, besluiten Olcay en Ruben met hun Georgische vrienden vast een deel van de puzzel te maken. En binnen de tijd komen ze erachter dat ze op zoek moeten naar het dorpje Moliti. Wacht even, is dit een hint?
Helaas is net op dat moment de tijd om en zijn ze voor niks helemaal verregend, hebben ze €0 voor de pot, hebben ze missende puzzelstukjes en Olcays handrem is stuk. Dit is geen geslaagde missie.

Op de bonte avond besluiten de finalisten in stijl te genieten van een Careba, je kent het wel. Er worden hoogtepunten besproken. 
Die van Jan is een beetje lullig voor de rest, die van Olcay komt als ze wint en die van Ruben, het moment waarbij ze erachter komen dat iedereen in een ander land zit, is wat mij betreft gewoon het tv-moment van het jaar.
Mijn hoogtepunt is Jan in pak.
Wat een avonturen, heerlijk. Maar jongens, laten we niet vergeten dat er deze hele reis iemand geprobeerd heeft Olcay te bedonderen.

Opdracht 3 is een zoektocht naar de finaletest waarbij de tijd in gaat zodra je bij Art je succes wenst. De mollen kunnen drie routes kiezen. De kortste, om de snelst mogelijke tijd bij de test neer te zetten, de iets langere waarbij je nog even €2500 pakt die je alleen wint als je zelf wint, of de langere waarbij je onderweg oog in oog komt te staan met de mol.
Jan mag eerst en kiest de test-route. Hij gooit er een tempootje in en gaat in een ferme draf op zoek naar het geld. Vervolgens volgt hij weer de bordjes met test om te komen op de plek waar hij zijn Waterloo gaat vinden of de winnaar wordt van Wie is de mol. Volgens hem is de mol Ruben. En dat geeft niet, want hij mag hem nog steeds erg graag, maar hij is het wel. 
Dan mag Olcay en haar hoofd sloeg werkelijk waar helemaal op hol. Het was complete chaos in haar hoofd. Op zoek naar de pijltjes met ‘test’ en een relaxt loopje op slippers is Olcay al zwetend enorm aan het klunzen. Olcay, let nou even op. Uiteindelijk vindt ze in een oud kasteel de test en ook Olcay is er voor 99,9% van overtuigd dat Ruben de mol is, want hij heeft afwijkend gedrag en heeft lopen kloten.
Als laatste mag Ruben en hij twijfelt tussen geld en oog-en-oog met de mol, want de kans dat je evenveel vragen goed hebt als een ander is niet zo groot. Hij besluit voor het geld te gaan, maar hij mist af en toe een klein bordje en het duurt even voor hij alle hoekjes om en trappen op is. Toch vindt hij best snel de test en zijn mol is Jan Lodewijk Versteegh. Hij slooft zich wel lekker uit, maar heeft een grote bek en heeft opdrachten vertraagd.
Het antwoord krijgen we volgende week. 

Omdat dit toch al zo lekker het seizoen van de plot twists is, besluit Art dat het leuk is als de kandidaten eindigen waar ze negen afleveringen geleden begonnen, in een hotelkamer met een praatje op een tv-scherm. Waar hij de mollen doodleuk vertelt dat ook zij moeten wachten op hun antwoorden. Ha!

En mijn mol? Ruben verwoordt het goed, zowel Jan als Olcay zouden een fantastische mol kunnen zijn. Maar er is er maar één. *klikt op Jan*

Ps. wat happend met de scheiding van Art?