04 februari 2018

Wie is de Mol? 2018 | Afl. 5

Beeld: wieisdemol.avrotros.nl

ZIENSWIJZEN

Vorige week zagen we hoe Emilio als derde man het spel moest verlaten, na het overwinnen van zijn eigen angsten en het binnenhalen van €5000 in plaats van een groepsvrijstelling.
Wij gaan verder in onze Wie is de mol bubbel. Nieuwe dag, nieuwe opdracht en een nieuwe mooie plek in Tbilisi.

In een gigantisch rond gebouw speelt de groep vandaag de eerste opdracht. En hij kon niet makkelijker. Art heeft midden in de piste van dit historische circus, een kaartenhuis van vier verdiepingen hoog gebouwd en iedere mol moet er een nabouwen. Per kaartenhuis dat na 10 minuten nog steeds staat, verdienen ze €250,-.
Dus over tien minuten zit er €1500 in de pot, eitje.
Maar Art zou Art niet zijn als hij niet even een paar details zou zijn vergeten te vertellen. Wie heeft die man aangenomen?
Al na een halve minuut schalt de circusmuziek uit de speakers, komen er tien irritante clowns dwars door de piste en heeft Art een andere baan gevonden als circusdirecteur.
Er blijken tussendoor ook andere opdrachten aangeboden te worden waar geld mee te verdienen is. €50 op een klapstoel vinden bijvoorbeeld, en een spelletje balletje-balletje. Er komen dromen uit hier in het circus.
Terwijl Jan de hoop op een kaartenhuis opgeeft, besluiten Simone en Stine popcorn te verkopen aan de hele rij kinderen in de piste. En Loes aan het publiek.
Iedereen was in zijn nopjes. Zelfs het oude vrouwtje wat een dagtaak had aan het opruimen van de rommel was leuk om naar te kijken. Er werd limbo gedanst, ballonnen werden kapot gemaakt (waar waren die stiletto’s nou?). En Olcay is zelfs een nagel verloren.
Na tien minuten is er €1640 bij elkaar gesprokkeld. Zonder ook maar één kaartenhuis dat verder is gekomen dan de fundering. Het was een prachtvoorstelling. En Olcay is tevreden.

Vlak voor opdracht 2 besluit Ruben het onderwerp “penningmeester” aan te snijden. Hij hoeft het zelf niet perse te zijn, want hij is muzikant en dus niet goed met geld. Maar na een stare down met Jan, krijgt hij -ondanks het feit dat Olcay denkt dat hij andere competenties heeft-, toch het beheer over de pot. Met Olcay als schaduwboekhouder ernaast.

Heel toevallig krijgt de penningmeester meteen een belangrijke taak in opdracht 2.
Er komt een soort stoelendans met auto’s. De kandidaten racen straks door de stad van punt naar punt, maar bij elke tussenstop staat er één auto minder klaar. Er is dus maar één auto die uiteindelijk binnenkomt. Iedere kandidaat krijgt een andere beloning mee en Ruben mag de verdeling maken.
De kandidaten, die verderop gespannen staan te kijken naar Ruben en Art, hebben door dat Ruben voor een dilemma staat. Hij lijkt hulpeloos, maar dat is gewoon Rubens blik.
Ruben weet dat als Olcay ook maar een vleugje van geld in haar neus krijgt ze gaat rennen als een gek. Want she loves money. Maar Olcay baalt want zij was tot dusver een hele talentvolle supergeorganiseerde penningmeester, dus die €1000 die zij mag binnenhalen kan Ruben vergeten. Jan krijgt slecht én goed nieuws. Hij heeft kans op twee jokers, haa! Maar moet wel weer met een paar chauffeurs op stap en we weten allemaal nog hoe dat de vorige keer is verlopen. Stine krijgt helemaal niks mee, Simone 1 joker en Loes €500.
Goed, de chaos begint. Losgelaten op een rotonde rent de groep als kippen zonder kop op zoek naar een auto.
Jan vindt er als eerste een en maakt meteen duidelijk dat hij haast heeft, Stine besluit om onduidelijke reden met haar lege envelop toch te proberen de finish te bereiken, en uiteindelijk stappen ze bijna allemaal tegelijk in dezelfde metro.
Bij de eerste tussenstop ontstond de chaos pas echt. De dames proberen Jan bij te houden, dus met gevaar voor eigen leven steken zij de straat over. Loes, geprofileerde Stine, Jan en verdrietige Olcay vinden op tijd een Molauto en rijden als een Speedo Gonzalis naar de tweede tussenstop.
Uiteindelijk komt Loes als eerste levend over de finish met haar €500, die verdubbelt wordt door Art. Nu is Olcay toch wel weer teleurgesteld dat niet zij de pot veilig naar de overkant heeft weten te brengen, maar hé, de pot is een groepsinzet, dus ergens is het toch ook dankzij haar dat de pot nu op een sky high level bedrag van €8450,- staat.

Arme Jan wordt nog even gebruikt door het wantrouwige verbondje Loes en Ruben. En Simone, Stine en Olcay spelen met hun totaal verschillende karakters hun eigen strategie.
Lastig, want bij de laatste opdracht gaat het om goede communicatie en daar schort het nogal aan bij deze mollen. Ze spelen de puzzel die je vroeger als eerste deed: gewoon woordjes wegstrepen in een woordzoeker. Op de grond van een gigantisch gebouw. Met groene verf. Wat niet handig is als je witte schoenen aan hebt. Het lijkt allemaal best easy te gaan, maar zo begint elke strip van Astrix en Obelix.
Olcay deligeert er lekker op los, Loes verliest zich in het spel, Jan controleert, Stine streept de woorden lekker weg zonder verf en Simone maakt zich nergens druk over. Uiteindelijk weet ik nu nog steeds niet of Tbiflisi nou een woord is, maar in de laatste twee minuten gaat de groep op zoek naar de oplossing. Die niet wordt geraden. Overigens had Olcay best de onderliggende boodschap van deze zin willen begrijpen, maar ja, niemand in deze groep deelt iets met elkaar. Terwijl er als het goed is maar één mol is, dus als de rest samenwerkt komen ze er sneller achter wie de mol is. Win je met zijn alle de pot en is iedereen blij. 

In Arts Modern Art wordt de test gemaakt. En laat Art zijn kunsten via de nog steeds fascinerende dubbel-schermige-laptop zien. Als je mag blijven laat Art groene modern Art zien en als je weg moet rode. Helaas ziet Loes, aan de schilderijen om de groep heen, Arts lievelingskleur en moet zij naar huis.
Ik ben even in een hoekje aan het huilen.