14 januari 2018

Wie is de Mol? 2018 | Afl. 2

Beeld: wieisdemol.avrotros.nl

WISSELTRUC

Na de aflevering van vorige week, verwachtte ik ook nu wel een leuke plottwist. En plottwists waren er, maar leuk?

Art begint de aflevering met een tekst die misschien wel het geslacht van de mol verraad. Want zei hij nou: 'De mol heeft het met een pot van min €3000 prima naar d'r zin' of 'prima naar de zin'? Twitter is er nog niet helemaal over uit. Hmm.. Meteen stof om over na te denken dus.

Na een reeks sfeerbeelden, met op de achtergrond pianomuziek, zien we de zes al overgevlogen kandidaten lekker brunchen en wazige mistige verhalen vertellen over hoevaak ze nou naar Art hebben gebeld enzo. Terwijl Ruben mijmert over hoe de laatste drie kandidaten opeens met laser pistolen vanuit helikopters toegevoegd worden aan het spel, stonden daar opeens Jan en Jean-Marc. Vers uit Kiev gevlogen. Hé leuk dat ze er zijn, maar kunnen ze even uitleggen wat er nou precies is gebeurd? Na de verhalen over de dealende taxi-chauffeur, het niet vinden van geld, een joker of de kluis en alle belletjes naar Arts voicemail, voelt Jan zich na dit kruisverhoor de vijand en als Loes dan bij binnenkomst ook nog een applaus krijgt, wordt er geconstateerd dat dit een heftige groep is.

Tijd voor opdracht 1. In de regen. Op een volle grote markt. Art staat bij een kraampje waar hij niks staat te verkopen. Hij heeft 100 vakjes met in elk vakje min €20. De bedoeling is dat de groep deze vakjes gaat bedekken met plusgeld. Dat geld moeten ze wisselen. Één briefje van €1000 kan omgewisseld worden voor twee briefjes van €500 en zo moeten ze door wisselen tot ze genoeg plus-biljetten hebben om Arts vakken te vullen. 
De eerste marktkoopvrouw wordt al snel gevonden door Olcay, Jan en Stine, die niet met de porto bezig zijn, want die heeft Olcay niet nodig. Die zorgt er wel voor dat ze het geld heeft. Of nee niet, want ze had maar één briefje van €500 meegenomen. Dit wordt opgelost en de chaos gaat verder. Ook de tweede marktkoopman wordt snel gevonden en volgens de afspraak moeten ze nu eigenlijk terug naar Art, maar dit vinden de drie mollen zonde van hun tijd. Ze beschrijven de volgende foto wel even aan de rest. De groep moet nu op zoek naar een vrouw, of nee een man, nee toch een vrouw, met een rode trui en blauw vest, of andersom, bij de uien, of nee tomaten.
Wonder boven wonder kwam dit gewoon goed omdat de kandidaten dicht bij elkaar liepen en elkaar riepen. 
Binnen de tijd is het briefje van €1000 geruild voor 100 briefjes van €10 en kunnen ze het mingeld gaan bedekken. Simone, Loes en Ruben opperen om per vakje twee briefjes neer te leggen, maar in de laatste minuut komen ze er toch achter dat dit niet de bedoeling was. Als gekken proberen ze over elkaar heen hangend in de laatste tien seconden van twee briefjes weer één briefje te maken en in de laatste seconde vliegt ook het geld nog weg. 
Gelukkig is Art de beroerdste niet en verdienen ze toch €860. Als verzopen katjes druipt de groep af naar het hotel om zich op te maken voor de volgende opdracht.

Persoonlijk vind ik dat Stine er wel rekening mee had kunnen houden dat het voor Olcay heel moeilijk is om te zien hoe zij zich kleedt. Doordat Olcay zich daar nu uren mee bezig heeft moeten houden, had ze geen tijd om te bedenken dat er geen enkele Wie is de Mol? opdracht is waarbij het handig is om stiletto's aan te trekken. 
Maar nou kan dat ook komen omdat Art (in pak! Hallo daar), de groep heeft voorgelogen door te zeggen dat ze mogen gaan genieten van een voorstelling met niet één, maar twee verraders. En terwijl de kandidaten lekker zitten te genieten, en mensen op het podium tellen, en muziek wat er wordt gedraaid in hun hoofd stampen enzo, zit Art ongeïnteresseerd berichtjes in de groepsapp rond te sturen. Aangezien de kandidaten toch niets snappen van het absurdistische Georgische toneelstuk, besluiten ze mee te doen met Art zijn stoelendans. Ondertussen blijkt er ook nog ergens een python onder het gras te zitten en wordt er tien minuten aan het gevoel van de groep geknaagd door teruggekeerde Ron (told you) te negeren en weer af te zien druipen.
Art heeft blijkbaar wel genoten van het spektakel en wrijft de groep nog even in dat er dan wel twee verraders in het toneelstuk zaten, maar negen in de zaal en ze weer geen geld hebben verdiend. En een fijne avond nog.

Over opdracht 3 kunnen we kort zijn. Er moet een autootje in rechte lijn van A naar B, maar er ligt nogal wat grind in de weg. Wat de groep, verdeeld over enorme apparaten en zielige schepautomaatjes, aan de kant moet schuiven. Voor elke 10 meter dat Art in zijn autootje dichter bij de finish komt, kunnen ze €500 verdienen. Jean-Marc haakt meteen al af, want die raakt in de war van links, rechts, hoog en laag, Olcay heeft door haar outfit van de vorige avond waarschijnlijk een blaasontsteking opgelopen en gaat tijdens de opdracht op haar gemak naar de wc, Simone wordt er helemaal zen van en Belle is helemaal in haar sas met de joysticks. Jan moppert intussen op Ruben die zijn leiding heeft afgepakt en Art staat wat met de opzichter te onderhandelen over contracten. Na anderhalf uur kan Art 29,60 meter vooruit, maar omdat hij toch nog geen molgeld hoeft uit te delen, rond hij het af op 30 meter. De goedzak.

De tweede test komt eraan en hoewel Art al zijn zinnen zegt, gaat het toch nog niet zoals het hoort. Er staat een lege stoel. Jean-Marc heeft het spel vrijwillig verlaten omdat hij niet kon slapen. Hij zegt vanwege de emoties en drukte, maar ik denk dat hij stiekem gewoon heimwee had naar Fokke en Sukke. Of samen met Ron terug wilde vliegen.