07 januari 2018

Wie is de Mol? 2018 | Afl. 1

Screenshot AVROTROS
EEN VERHAAL APART

Een uitzending van 10 minuten waarin de kandidaten bekend werden gemaakt (wat 1,8 miljoen kijkers opleverde, well done avrotros), een kick-off van Moltalk en een hoop geheimzinnigheid over de locatie van dit jaar. Dat was de voorpret op dit seizoen.
Puur genieten. Dat was aflevering 1 van dit seizoen.

Nog voor alle koffers uitgepakt zijn en de handtassen verwisseld zijn voor handige rugzakken, start de eerste opdracht. Vanuit vijf verschillende hotels moeten de kandidaten in tweetallen op zoek naar drie locaties: een locatie met €2000 voor de pot, een locatie met twee jokers en een locatie met een kluis. Hier hebben ze in totaal twee uur de tijd voor en heb je de kluis niet op tijd open dan volgen er een test en executie. Bam, welkom bij Wie is de mol.

Op de eerste locatie, die gevonden wordt door middel van een foto, komen de teams erachter wie hun medekandidaten zijn, vinden ze een telefoon, gekke ijzeren dingen die vast niet alleen dienen om te voorkomen dat alles wegwaait en een kaart met aan de ene kant een stad en de andere een stuk of zes landen.
Waar Simone naast al deze handige attributen voor de zekerheid de rest van het terras nog even checkt én Art belt, puzzelt Bella wat met de dingen om aan fietsen te sleutelen, heeft Olcay al snel door dat er op de achterkanten van de kandidaten aanwijzingen voor de volgende locaties staan, hebben Stine en Emilio überhaupt nog geen locatie gevonden, lopen Loes en Ron langs alle aanwijzingen en vraagt Jan tussen neus en lippen door waar in Kiev Olcay en Ruben zijn en dan... 
komt er een moment waar ik kippenvel van kreeg en twitter van ontplofte. Tien kandidaten verdeeld over vijf landen, fantastisch!
Wie is de mol is begonnen. In Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Oekraïne én Rusland!

Dankzij de leader kregen we even de tijd om deze beste start ooit te laten bezinken, maar dan gaat het spel verder. Jean-Marc ontdekt door deze ontdekking al snel waar de ijzeren sleutels voor dienen, maar mag dit van Jan met niemand delen. Stine en Ruben komen niet verder, of willen er niet teveel moeite voor doen, en bellen voor €500 naar de voicemail van Art. Ondertussen probeert team Loes en Ron via een groene lijn naar het rode plein te komen,  probeert team Jan en Jean van een louche taxichauffeur af te komen en is Emilio makkelijk over te halen waardoor Stine nogmaals naar Art belt voor inmiddels €1000.
Simone scoort ondertussen een pluspuntje door als enige de aanwijzing op de documentmap te vinden.

Loes en Ron hebben waarschijnlijk vier keer over de kluis heen gekeken en Jan en Jean-Marc hadden dankzij de dealende chauffeur geen tijd meer om de kluis te vinden, laat staan de code te kraken. De tijd is om. De drie andere teams lukt het gelukkig wel om op tijd de tickets naar Georgië te vinden. Daar zal Art blij mee zijn, anders had hij daar in zijn eentje gezeten. Nu kon hij ze tenminste nog even inwrijven dat ze een telefoonrekening van €5000 bij hem hebben open staan. Gelukkig haalt Olcay nog wat verfrommelde briefjes van €1000 uit haar zak en zo hebben ze nog een schuld van slechts €3000.

Als bedroefde clowns rijden Jan, Jean-Marc, Loes en Ron terug naar het hotel om de test te maken. En hoewel Art wel zegt: ‘Een groen scherm betekent dat ik je morgen hier ontmoet en rood dat je avontuur hier en nu eindigt.’, vergat hij toch echt de laatste twee zinnen uit zijn befaamde tekst:
Tijd voor de test. Twintig vragen over het doen en laten van de mol. Degene die het minste weet, moet naar huis . Behalve de mol. Die hoeft nooit naar huis’.
Er was geen afscheid van Ron (die zijn medekandidaten zelfs niet heeft mogen ontmoeten), geen napraatje met Art, niks. Gaat Ron überhaupt wel naar huis? Niks is wat het lijkt...