05 maart 2017

Wie is de Mol? 2017 | Afl. 9


Het einde in zicht

De halve finale. Het einde is in zicht. Eindelijk. Helaas.
We beginnen waar we vorige week mee hadden moeten eindigen. De executie van Diederik.
Aan het begin van de aflevering al op het puntje van mijn stoel. Art wat doe je ons aan?
Maar we weten wel eindelijk wie de finalisten van Wie is de mol? 2017 zijn: Jochem ‘ik begrijp er niks van’ van Gelder, Thomas ‘de mol’ Cammaert en Sanne ‘Diederik’ Wallis de Vries.
Maar denk vooral niet dat de finalisten heel blij zijn dat ze in de finale staan. Ze doen ogenschijnlijk of het heel gezellig is met hun colaatje, maar er is spanning. Thomas is zijn bondje kwijt, Jochem moet opzoek naar een andere mol, Sanne sneert dat ze vooral voor zichzelf blij is en tot overmaat van ramp wil Jochems derde vrouw alweer van hem af.
Na dit ietwat gespannen drankje gaat de groep op weg voor de eerste opdracht. En hoe toevallig dat in de toch al zo geweldige staat Oregon ook nog eens een ministadje genaamd Moltown ligt?
De finalisten duiken in de geschiedenis van deze stad en proberen er zo achter te komen wie waar heeft gewoond. Wat Sanne een ontzettend leuke opdracht vindt, want ze houdt ook van puzzelen, cryptogrammen en speurtochten.
De tijd gaat in en terwijl Sanne berekent waar Noord, Oost, Zuid en West nou precies liggen, gaat Jochem op onderzoek uit en besluit hij dat in het huisje met de wieg een moeder met een kind woont. Thomas is er nog niet helemaal uit en leest de opdracht nog eens goed door.
Na wat geharrewar legt Sanne ons  uit wie er in het Oosten en wie in het Westen wonen, is Thomas maar gaan rondlopen en twijfelt Jochem of het huis met een naaimachine van een vrouw is of van een stoere cowboy die zich ’s nachts in vrouwenkleding hult.
Uiteindelijk proberen ze in de laatste paar minuutjes nog samen te werken en hangen ze alle bordjes nog ergens anders. Ze missen Diederik. Dat is duidelijk. Die had gewoon gezegd welk bordje waar had moeten hangen. Nu hebben ze maar €150 gewonnen. En dat is inclusief de straatnamen. Gênant.
Waarschijnlijk vond Art het totaal verdiende bedrag van het hele seizoen wat gênant, want bij opdracht 2, de allerlaatste van dit seizoen, is er de kans om de pot te verdubbelen. Voor het eerst in de geschiedenis van Wie is de mol?.
Bij dit individuele spel moeten de finalisten bomen aan elkaar verbinden met touw, tot ze de verdiende €12.160 bij elkaar hebben opgeteld. Is dit gelukt, dan mogen ze bij Art een puzzeltje maken en wie dat het eerst heeft gedaan, wint de verdubbelde pot, mits hij of zij ook de winnaar van Wie is de mol? blijkt.
De finalisten beginnen met ieder een eigen tactiek. Jochem zit nog in zijn rustig-afwachten-tactiek van vorige week en rolt eerst het touw helemaal af. Wat meteen zorgt voor een knoop. Thomas zoekt eerst €160 bij elkaar, zodat hij daarna nog maar €12.000 hoeft en Sanne omcirkelt gewoon alle bomen. Ze hoeven eindelijk eens niet samen te werken, wat bij Jochem voor een totale reken-blackout zorgt, en waardoor mol Thomas in paniek om een mollenstreek te leveren het complete touw van Sanne probeert mee te nemen. Sanne laat zich hierdoor niet kisten en na een sneer gaat ze weer lekker door met rekenen en mag ze al vrij snel aan de puzzel beginnen. Inmiddels is Thomas de draad letterlijk kwijt omdat Jochem met zijn touw aan de haal is gegaan. Wat hem een achterstand oplevert. Jochem is zich echter van geen kwaad bewust en rekent ondertussen zijn sommetjes uit in floeperig zand.
Nadat Thomas zijn touw weer terug gejat heeft, heeft ook hij de rekensom redelijk snel goed uitgerekend en mag hij gaan puzzelen. Gelukkig is Sanne nog steeds bezig met de niet moeilijke, maar logische puzzel. En rekent Jochem nog steeds sommen uit. Na zesentachtig uur denkt Jochem dat ook hij zijn sommetje eindelijk goed heeft uitgerekend, maar hij wordt toch weer terug het bos in gestuurd.
Sanne heeft ondertussen de eerste puzzel goed gemaakt en is nu met haar nieuwe puzzelblokje Diederik aan het zoeken. Thomas zit nog een beetje te spieken bij Sanne en vervolgens te juichen dat hij de eerste puzzel zo snel af heeft. En Jochem? Wanneer Sanne al lang en breed heeft gewonnen en iedereen allang weer naar het vakantiehuisje terug is zit die arme Jochem nog steeds te rekenen.
ART.PNGPoe, tijd voor de test. Zonder executie.
Een vreemde test. De laatste voor de finale en wat doen de finalisten? Allemaal kiezen ze een andere mol. Thomas switcht naar Jochem omdat Diederik op Sanne zat en die is eruit. Jochem heeft dit even gemist en zit nu juist vol op zijn ex en Sanne heeft besloten dat ze niet Jochem, maar Thomas als hoofdverdachte heeft. Nee lekker duidelijk dit.

Met nog een mooi praatje van Art (serieus, doet ie dat echt allemaal zonder autocue??) over Jochem: ‘Er ging veel mis. Maar was dat opzet of geklungel om de hoofdrol te spelen in zijn eigen actiefilm of om erachter te komen dat ie meer geschikt is voor comedy?’
En over Sanne: ‘Is Sanne de mol omdat ze de clichés niet schuwt?’
En de mooiste, die mijn tunnelvisie tot een hoogtepunt brengt, over Thomas:
Het was Thomas die persé de M in het gras wilde schrijven. Recht voor jouw ogen zette hij zijn handtekening.
Nog één weekje wachten en dan zien we de ontknoping!