26 februari 2017

Wie is de Mol? 2017 | Afl. 8


Raam taal

Iedere zaterdagochtend gooit de Mol er een cryptische tweet uit die te maken heeft met de afleveringstitel. Deze week was dat ‘Laat maar’. Precies, als je dat achterstevoren spelt krijg je ‘Raam taal’. Kom ik zo op terug.
De aflevering begint eigenlijk heel gezellig met een ontbijtje en wat geleuter over koetjes en huwelijksaanzoeken enzo. Eigenlijk te gezellig. Gelukkig wordt er al snel een gevoelige bond-snaar geraakt en sneert Sanne dat ze nog steeds niet is gevraagd door Jochem. De gezellige sfeer is weg en groep gaat in spel-stand. Ze kruipen snel in een busje op weg naar de eerste les en er wordt niet meer over gesproken.
De les is niet heel moeilijk. Ze beginnen vandaag met taal en moeten een ABC-tje fietsen. En ze hoeven niet eens bij elke letter een rijmpje over de mol te verzinnen. Ze moeten het alleen in de goede volgorde hangen.
Jochem roept meteen maar vast dat ie er niks van snapt, dan hoeft die dat achteraf niet meer te zeggen en Sanne ziet dat ze de rest niet ziet. Maar verder begint het goed.
De mollen beginnen allemaal bij een willekeurige letter op een willekeurige plek. Waarbij Sanne begint bij de M en ermee naar links rijdt. Want of je het alfabet nou van links naar rechts of van rechts naar links hangt, dat maakt vast niet uit.
Thomas begint bij de Z, wat heel gunstig is want dat is de laatste letter. Hij rijdt ermee naar rechts. Halverwege de route vindt hij dat hij bij het eind is en hangt hem op. Daar vindt hij de B en rijdt daarmee helemaal naar links. Denk ik. Hij komt in ieder geval Sanne tegen die trots vertelt hoe het met haar eigen van-rechts-naar-links-projectje gaat, wat Thomas wat onlogisch vindt, maar hij laat ze hangen en fietst toch verder naar links om daar zijn B te hangen.
Ondertussen is Diederik wel heel goed bezig. Hij is naar rechts doorgereden tot ver voorbij het echte laatste paaltje en schrijft de Z in het zand. De andere letters van het alfabet schrijft hij meteen ook van rechts naar links bij de goede paaltjes. Hatseflats, goed bezig die Died. En makkelijk voor de rest.
Helaas heeft hij wel te maken met een dyslect die de letters van rechts naar links op aan het hangen is. Want van links naar rechts of van rechts naar links, dat maakt vast niet uit. Uiteindelijk is Jochem er klaar mee en stapt hij af.
Na twintig minuten van links naar rechts, of van rechts naar links fietsen is de opdracht afgelopen. Meester Art kan het niet laten om de groep de grond even in te stampen en vraagt of ze misschien het Vlaamse alfabet hebben opgehangen, wat onze Belgische Thomas wel grappig vond. Er is slechts één letter goed gehangen en dus geen geld verdiend.
Moet ik die titel nog uitleggen? Nee toch? Links, rechts, rechts, links.
Gauw door naar les 2, spreekwoorden. De groep moet als Alice in een wonderland vol zooi in tweetallen met cowboy-prullaria tien spreekwoorden uitbeelden en hebben daarvoor per tweetal tien polaroids en drie kwartier de tijd.
In die drie kwartier zien we hoe Thomas wordt aangevallen door een paard, hoe Jochem uit de kast komt, waar Diederik toch veren bij zijn kale kip wil, hoe Thomas als een foute Backstreet Boy bij een kist zit, hoe bij Sanne en Thomas een polaroid op mysterieuze wijze kwijt raakt en hoe Diederik zich ontpopt als echte fotograaf met teksten als: ‘Kom op, laat die ketel zich heel ongemakkelijk voelen’ en -tegen een zwarte hond in een pan- ‘Geef me verbazing, de camera houdt van je’. Er wordt nog een schitterende LP-cover geschoten en dan is het tijd.
Bij het duo Diederik en Jochem is Diederik met zeven van de negen goede antwoorden duidelijk meer thuis in de spreekwoorden. Bij het duo Sanne en Thomas doet Thomas net of hij de antwoorden net zo goed weet als Sanne, maar eigenlijk echoot hij gewoon steeds wat Sanne zegt.
Na deze €1700 euro in één opdracht vindt Art dat er wel genoeg aan taal gedaan is en mag de groep even lekker verstoppertje gaan spelen in Fort Rock. Hij deelt de gym-lintjes uit en vertelt dat de vlag in het midden de buut is. Het leerdoel is het verbeteren van de etherdiscipline en dus krijgen de kandidaten allemaal een porto mee en hoeven ze elkaar niet af te buten, maar mogen ze dit door de porto zeggen.
Diederik wordt er niet vrolijk van en blijft in de bloedhitte lekker bij zijn struik zitten wachten, Sanne is afgeleid door de vogels en kruipt als een kat over de grond, Jochem zit zijn eigen karakter in de weg en Thomas rent, kruipt en tijgert zichzelf vol schrammen en bruin zand. Het lijkt mijn klas wel.
Uiteindelijk wordt Sanne dicht bij de buut gesnapt door Thomas, die op zijn beurt meteen daarop gesnapt wordt door Jochem. En dan is het voor Jochem wachten tot Jekeltje zich eindelijk gaat verroeren, hij hem kan af-porto-en en zijn vrijstelling voor de finale mag gaan halen van meester Art.
Tijd voor de test. De laatste voor de finale. Na vanavond weten we dus wie, naast Jochem, de andere finalisten zijn van Wie is de Mol 2017. Bondje Diederik en Thomas overleggen nog even en komen tot de conclusie dat één van hen, hoe verschrikkelijk die gedachte ook is, naar huis gaat. Kak, de spanning stijgt. En dan het hoogtepunt.. de aftiteling. Wat? Nee, wacht! Nu weten we nog niks! Een week wachten! Aaaagh…