29 januari 2017

Wie is de Mol? 2017 | Afl. 4


Meer dan normaal

De zeven overgebleven kandidaten reizen deze aflevering richting de bruine en stoffige prairie. Als een eenzaam parkietje zit Imanuelle achterin het busje te vechten met zichzelf. Ze vindt zichzelf dus erg eenzaam, terwijl degene die zich echt eenzaam voelt de mol is. Of wacht, betekent dit …?
Bij opdracht 1 wordt in een oud Amerikaans houten stadion een soort rodeo maar dan net een tikkie anders gespeeld. De kandidaten moeten de overkant van de hooibalen-arena zien te bereiken. En dat het liefst met een lasso, want dat levert geld op, en zonder gevangen te worden, want dat scheelt geld. Bij Sanne spelen meteen haar nachtmerrietaferelen op en Jeroen voelt zich ineens heel klein. Maar ze gaan ervoor. Als Sanne de kermis heeft overleefd, overleeft ze dit misschien ook wel. En omdat ze toch in een soort grote luchtbel zat, lukte het haar om in één keer de overkant te halen. Daarnaast heeft Sigrid als kind weleens een hardloopwedstrijd in een safaripark gewonnen en is dit praktisch hetzelfde. Bij die hardloopwedstrijd waren duidelijk geen cowgirls met lasso’s. De tactiek van Jochem was om het paard in slaap te laten vallen en bij elke hooibaal of grassprietje die hij tegenkwam een nieuwe aanleiding zag om de situatie eens even goed te analyseren. Helaas was het geen goede tactiek en werd zijn voet gevangen. Diederik rolde nog even over de finish en toen mocht Imanuelle. Die cowbitch moest blij zijn als ze aan het eind van het spel nog op haar paard zou zitten. Als laatste mocht Thomas die de cowboy achter zich aan kreeg. Als een dwerg heeft hij heel wat rondjes om de hooibalen gerend, maar het mocht niet baten. Hoewel hij heel fanatiek was, werd hij ongeveer een millimeter voor de finish gevangen.
Uiteindelijk is er geen €1000 maar €500 verdiend.  Dat geeft niks, maar het is wel jammer, aldus Sanne.
Na het spel zien we hoe Jochem over zijn bondje met Sigrid klaagt bij Imanuelle. Eigenlijk vertelt hij haar heel veel, maar krijgt hij weinig info terug. Voor Imanuelle staat de wereld op zijn kop. Ze wil best een verbondje sluiten met Jochem, maar dan moet hij eerst drie keer zijn handtekening zetten.
Er blijkt namelijk een handtekening te staan op de geldbriefjes (eindelijk een link naar follow the money!), en Imanuelle vermoedt dat die van de mol is.
Tijdens het etentje voor opdracht 2 bedenkt Jeroen dat het misschien wel goed is om de pot af en toe te rouleren en stelt voor dat hij nu de penningmeester wordt. Er wordt ingestemd, geapplaudisseerd en het geld wordt nog even gecheckt. En dan gaan ze door naar de opdracht met… hooibalen. Dat is balen.
Ze moeten geld zoeken in een hooiberg van ongeveer 20 x 4 x 7 = 560 hooibalen. Gedeeld door zeven mensen is ongeveer zeven hooibalen per minuut in de brandende zon ergens anders neergooien. Ze hebben hier een kwartier voor en voor ze het doorhebben is de tijd al ingegaan. Er is dan ook geen structuur. Het is eigenlijk gewoon een beetje door elkaar heen rennen en hooibalen verplaatsen. Volgens Jochem was Thomas heel fanatiek, ondanks dat hij net niks vond.
Ze vinden €750 in het kwartier en zijn tevreden. Ondanks dat Art ze het gevoel geeft dat ze enorm sukkelig bezig zijn geweest en met een troostprijs naar huis gaan.
We gaan gelijk door naar opdracht 3. Art vraagt de kandidaten, min de penningmeester, hoeveel zij over zouden hebben voor een joker. Ze gaan namelijk bieden op kalfjes met kettingen.
Aan de hand van de antwoorden wordt een gemiddelde bepaald (Sigrid, Thomas, Diederik en Sanne krikken het gemiddelde op, terwijl Imanuelle en Jochem het gemiddelde bedrag weer naar beneden brengen) en het bedrag tot dat gemiddelde krijgen ze gratis. Hadden ze nou maar €6800 ofzo gezegd. Maar ja, Art is nooit zo heel duidelijk met zijn uitleg, dus dat hadden ze niet helemaal zo begrepen.
En net nu Jeroen net penningmeester is geworden, krijgt de penningmeester een belangrijke taak. Jeroen mag de pot verzekeren. En hoewel hij wel denkt dat er mensen die zijn die zich gek gaan laten maken, verzekerd hij de pot voor slechts €1500. Hij heeft zijn auto vast ook niet allrisk verzekerd.
Diederik voorspelt dat dit een slachting van categorie 1 gaat worden en hij heeft gelijk. Zelf heeft hij met een kop als een boei geboden op een joker en hem gewonnen voor €2700, Sanne kocht er één voor slechts €2000 en Jochem voor €3500. Jochem wilde de joker zelfs zo graag dat hij over zichzelf heen heeft geboden. Sanne is zich van geen kwaad bewust geweest want die had Art verkeerd begrepen en dacht dat ze €1500 per persoon hadden.
Nu zijn Diederik, Sanne en Jochem natuurlijk de gebeten honden, maar laten we ook de kandidaten niet vergeten die tot één bod voor het winnende bod gewoon mee boden en zo j573crdus ook hebben meegeholpen aan het leegtrekken van de pot.
Lang verhaal kort: er is €6800 uit de pot gehaald voor drie keer één goed antwoord bij de test.
Gelukkig zijn de kettingen gratis, anders waren ze nu failliet.
Diederik weet nog niet of hij hem stoer als ambtsketting gaat omhangen of als galg gaat gebruiken.
Bij de test blijven Diederik, Sanne en Jochem in het spel en moet fanatieke en overenthousiaste Sigrid het spel verlaten.