07 januari 2023

RECAP: Wie is de Mol? 2023 | Afl. 1


VERBINDEN

Het nieuwste seizoen is begonnen. En dit jaar begonnen we een stap eerder. Namelijk op het moment dat er nog helemaal geen mol was. 
    Terwijl iedereen twee weken voor de start van de opnames langzaam binnendruppelt in een kale loods en elkaar nog een beetje ongemakkelijk gedag zegt, vraagt Jurre zich hardop af of iemand toevallig al een telefoontje heeft gehad en weet wie of wat die überhaupt is. Daniël wijst hem op de ouderwetse bedrade telefoon - het enige voorwerp in het midden van de verder lege loods - en de kandidaten komen tot de conclusie dat je echt stikgoed moet acteren om te verbloemen of je de mol bent of niet. Want dat gaan ze nu horen van onze vorige Mol: Everon. De tien nietsvermoedende kandidaten houden elkaar nauwlettend in de gaten, terwijl één van hen zich transformeert tot mol.
    Anke bijt het spits af, Jurre wordt meteen al niet meer serieus genomen, Sarah wenst de rest succes, Soy heeft zijn uitslag goed geïncasseerd, maar moet het wel even wegslikken, Ranomi weet niet zeker of ze nu opgelucht is, Froukje voelt zich heerlijk, Annick wordt geprezen om haar acteerkunsten, Daniël loopt lekker nonchi terug, Sander is zeker opgelucht en bij Nabil zien ze van alles.
    Het spel kan beginnen.

 

Twee weken later zijn de kandidaten eindelijk in gesloten kisten naar Zuid-Afrika gevlogen en ergens in Kaapstad gedropt. Alles om te voorkomen dat molloten op het vliegveld ontdekken wie de kandidaten zijn. Daar is over nagedacht.

    Terwijl Rik geniet van het uitzicht van zijn tijdelijk onderkomen, hebben de kandidaten - en nieuwbakken mol - de locals nodig om hen van licht in de box te voorzien. Rik zelf heeft overigens wel gewoon een nieuwerwetse telefoon met wifi en appt zo af en toe wat naar de kandidaten. Niet teveel, want hij laat ze graag een beetje zelf ploeteren.

    Er worden wat nuttige vragen gesteld (hoeveel onderbroeken heb je bij je en wie vindt de ruimte tussen tenen vreemd enzo) en als de vragen goed beantwoord worden, opent de box en kunnen ze eindelijk zelf outside the box.

    Gelukkig kon iemand pointen on the card where ze waren, want als iedereen op tijd zou ontsnappen en naar Rik zou komen, kon er geld verdiend worden. Drie van de vijf groepen weten te ontsnappen en twee daarvan besluiten op hoop van zegen naar een willekeurig middelpunt te gaan en daarmee de rest, wachtend op antwoorden, in de steek te laten. Gelukkig was de willekeurige plek goed en daardoor is de eerste 500 pop verdiend.

 

De tweede opdracht speelde in het oude stadhuis van Kaapstad. Voor deze muzikale opdracht wordt de groep in twee gesplitst. Eén groep met een muzikaal oor en één groep die helemaal opgaat in de muziek.

    De groep die opging in de muziek, gaat op in het muziekkoor. Zij worden bij de hand genomen door een (prachtig) gospel-zingend koor en leren regel voor regel een lied aan, dat ze later onopvallend moeten zingen voor een eenkoppige jury.

    De andere groep beslist ondertussen in wiens zangkunsten ze het meest vertrouwen hebben, en deelt geld uit aan de kandidaten in het koor. Daarna heeft die groep nog wat liedjes gezongen en gespeeld met bekertjes en ander speelgoed om extra gospelzangers te verdienen. 

    Nadat de groep met het muzikale oor klaar was met spelen en de groep die opging in de muziek hun tekst goed kende (of had overgeschreven op het envelopje) kon de show beginnen. De bedoeling was dat het koor achter de jury langs zou lopen en de jury zijn hand op zou steken als hij iemand niet thuis vond horen in het koor. Lang verhaal kort, er zijn nu drie Afrikanen op zoek naar een ander koor. Sarah, Soy en Anke gingen genoeg op in het koor om €2750 op te leveren. Ze hebben keigoed hun best gedaan en keiveel geld verdiend.

 

Dan is het tijd voor de test. Sarah heeft de minste vragen goed, maar ontvangt in het hotel een envelop met een telefoonnummer. Een vervormde stem meldt haar dat ze door haar eigen zuurverdiende geld uit de pot te spelen, terug in het spel kan komen bij de volgende opdracht. 

Laten we hopen dat het haar lukt, want we gunnen Sarah nog een aflevering 🙌🏽Beeld: AVROTROS