03 januari 2016

Wie is de Mol? 2016 | Afl. 1

Beeld: AVROTROSTot nu toe kent 2016 voor mij persoonlijk voornamelijk hoogtepunten. Ik werd op nieuwjaarsdag zonder kater wakker, heb het strand al gezien en gevoeld en, de absolute nummer één, mijn all time favorite tv programma is weer begonnen. Heerlijk tien weken lang alles en iedereen verdacht vinden, tips en hints analyseren en punten winnen in de app.

Hoewel dat laatste al bijna niet meer kon. De avrotros heeft namelijk besloten Wie is de Mol? te verplaatsen naar de zaterdagavond. De zaterdagavond! Hadden we net iedereen zover dat alle afspraken om de donderdagavond heen gepland werden of dat ze ook zijn gaan kijken, gaan ze het na al die jaren verplaatsen naar een avond waarop de gemiddelde molloot het huis meestal verlaat. De jeugd is erg blij, want nu is Wie is de Mol? op “opblijfavond”. Meer kijkers dus, meer smartphones dus, meer downloads voor de app dus, avrotros! Jullie hebben een jaar de tijd gehad om de app te verbeteren. En nog voor de eerste aflevering al komt de app in een urenlange storing.. Dat zijn al twee minpunten he.
Maar oke, ook een pluspunt. Moltalk is nu op tv en niet meer gestreamd via de website (dat kan dus niet meer platliggen).

Goed, aflevering 1 dus. Wijsmaken.

Gezien het grotere en uitgebreidere publiek dit jaar krijgen we (of nee, eigenlijk de Mol) opeens een zeer uitgebreide uitleg van het spel. En over de kandidaten. En over het land waar de kandidaten heen gaan. Helaas kwam ik er bij die uitleg wel gelijk achter dat mijn tunnelvisie van vorig jaar ontdekt is en ik die niet meer kan gebruiken. Elk geldbriefje heeft nu een andere kleur en kandidaat.
Detail: Remy, Rop en Marjolein hebben een briefje met min-bedragen.
molgeld

Als de aflevering eindelijk echt begint duiken we gelijk de mensenmassa vol Juans en Maria’s in. Klaas krijgt meteen een andere opdracht die zijn eigen opdracht vervangt. Had hij zijn opdracht beter aan Ellie kunnen geven. Gelukkig zit zij niet bij de politie ofzo, want als zij in een trein met 1000 man (waarvan er minstens 500 een petje droegen) geen tien mensen met een petje kan vinden, hoe moet dat dan met boeven die niet voor haar neus staan en die meer kenmerken dan “draagt een hoofddeksel” hebben?

mol marjoleinEindstand: opdracht mislukt. Of nee niet, want Klaas had een andere opdracht gekregen. Hij moest voorspellen of de opdracht zou lukken of mislukken. Duh. Natuurlijk mislukt de opdracht. Het is Wie is de Mol?
Opdracht toch wel gelukt. Marjolein blij en €1000 euro in de pot. Of tien Céciles. Wat je wilt.

€1000 in de pot dus. Die Ellie heel erg graag wil beheren. Ze krijgt €900, want Tim bewaart zijn €100 tot de volgende dag.

Na het ontbijt op dag 2 zien we het eerste stiekeme overleg. Ellie wil erg graag penningmeester zijn. O wacht, dat wisten we al. Maar, mocht het haar toch niet gegund worden, wil ze graag dat het Remy of Klaas wordt.

De penningmeesterschapsdiscussie wordt verstoord door een nieuw spel. Een uit de kluiten gewassen topito (of Mojito?) ligt klaar om naar boven gesleept te worden. Er hoeft niet op de steun van Marjolein gerekend te worden, want die gaat zichzelf echt niet dood trekken, daar heeft ze geen zin in.
Een korte samenvatting van het spel: Taeke en Klaas doen hard hun best. Remy ook, tot zijn veter los ging. Cécile vindt het een verschrikkelijke opdracht want ze loopt op platte schoenen, dus ze is uit haar comfortzone. Tim en Rop vinden geld verdienen belangrijk, maar Taeke roept dat geld niet belangrijk is. Marjolein trekt even een sprintje. Airen ook (naar een paaltje waarop staat dat ze op dat moment, seconden voor het eind, in een vak met geld staan, maar zegt hier niets over tegen de groep) en de rest doet gewoon zijn ding.
Eindstand: de punt van de topito is uit het geld vak, dus er is €0 verdiend.

Gelukkig kunnen we nu wel weer terug naar de penningmeesterschapsdiscussie. Ellie wil eventueel wel graag penningmeester blijven. Uiteindelijk wordt het na een stemronde Klaas. Die hier niet echt ambities voor had, maar het wel fijn vindt. Want misschien komt er wel een moment dat hij het geld goed kan gebruiken.  Als ik Klaas was zou ik er twee keer over nadenken om ook maar een cent te laten verdwijnen, want anders kakt Tim in zijn bed.

Als laatste nog even de stemronde. Met nieuwe stoelen. Iedereen moet de test maken, maar na een abracadabra van Art zien alleen Annemieke, Klaas en Rop hun scherm. Alle drie groen.
Airen is daar wel blij mee, want, ik citeer: ‘het is toch nu nog even Russisch roulette. Niemand weet het. Dus nog even met zijn tienen door en dan afscheid nemen van één persoon, want het blijft…. Een spel’

Oja, waar is Cécile?
mol