08 januari 2017

Wie is de Mol? 2017 | Afl. 1


… zo gezegd
Na ongeveer een jaar wachten, maanden uitpluizen wie eventuele kandidaten zouden kunnen zijn, achter het land proberen te komen en slordige afvallers op social media ontdekken, was het zaterdag eindelijk weer zover.
Het spel speelt zich dit jaar af in het echte Amerika. Met besneeuwde bergtoppen, blauwe meren en het wilde westen. En een bos waar een paar mensen op zoek zijn naar een vliegticket voor een helikoptervlucht.
Imanuelle zag door de enveloppen het bos niet meer, Jochem kreeg spontaan last van zijn paaseieren-zoeken-trauma van vroeger en Diederik zijn eerste stappen in het meest vette avontuur in zijn leven zijn gefaald. Wie is de mol is begonnen.

De vier gelukkige met het bruine ticket uit het bruine bos vertrekken naar de helikopter en de rest begint saamhorig in twee busjes als het gezamenlijke sukkeltje van de klas met een mega achterstand de moed weer uit hun schoenen te halen. Terwijl de vier akelige mensen in de helikopter genieten van het uitzicht, rijdt de rest op een soort Country road, take me home, maar dan in Oregon, over eindeloze wegen met grote ravijnen en kliffen waar allerlei stenen van af donderen.
De vier landen ergens op een dak en Roos voelt zich als een vrouw van de wereld. Zij moeten op zoek gaan naar een locatie en een wachtwoord. Hoewel Roos het snel gevonden dacht te hebben, vond Vincent een pijl op de grond die naar de echte locatie wees. Het wachtwoord bleek de slogan van Oregon te zijn.
Ondertussen proberen de sukkeltjes de vijf locaties waar geld en één vraagteken ligt, te verdelen. Jochem stelt voor om dit van buiten naar binnen te doen (?). Zijn groepje wil wel beginnen met de locatie met het vraagteken. Imanuelle schudt heftig nee, maar Sanne vindt dat eigenlijk wel het beste idee tot nu toe en Diederik vindt dat oké, maar vraagt het andere groepje wel goed op te letten wanneer er een mol in hun groepje zit en het vraagteken belangrijk blijkt te zijn.
Jochem, Yvonne en Sigrid bedanken Diederik voor de tip en vieren hun overwinning.
Hoewel je bij Wie is de mol? vaak ziet dat wanneer een opdracht begint iedereen uit elkaar explodeert zonder na te denken, was er in de busjes al wat vertrouwen gewonnen en stapten de groepjes netjes uit, splitsen zich op en begonnen aan hun avontuur.
Waar Imanuelle, Diederik en Sanne ongeveer tachtig keer langs een envelop zijn gelopen en niet weten dat Thais en Koreaans niet hetzelfde is, vonden Yvonne, Jochem en Sigrid teleurstellend genoeg een vraagteken op de locatie van het vraagteken. Yvonne had minstens Art met Jokers verwacht.
Inmiddels komt de heli-groep aan bij een echte Wie is de mol? brug waar zij bij het wachtershuisje een dichte kluis vinden. Gelukkig wordt het hele verkeer van de stand stilgelegd voor dit Nederlandse programma en schoot de brug naar de sleutel. Het leek wel een James Bond movie. De kluis wordt geopend en daar lagen vier knalgroene, blinkende, net uit de verpakking gehaalde vrijstellingen. En een pakketje dat ze laten liggen. Logisch.
De heli-groep probeert nog te liegen over deze vondst, maar de aan haar neus wrijvende Roos en het automatische verbondje dat is ontstaan tussen kamergenootjes Vincent en Yvonne hielpen hier niet echt bij mee.
De volgende dag komt de groene aap inderdaad uit de mouw. In een oude Amerikaanse bioscoop met de niet echt hoopgevende naam Bagdad, hoorden en zagen de zes kandidaten de heli-groep tegen Art zeggen dat ze het wel een leuke groep vinden en overwegen om hun vrijstelling in te wisselen voor een groepsvrijstelling. Op Vincent na dan, die is heel, nee, duidelijk, nee, dat hij daar niet aan gaat meewerken. Nee dus. Hij hoeft niet te rekenen op de love-jes en kudos van de rest van de groep.
En daar was ie. De eerste test van 2017. De test waarin Vincent uiteindelijk als enige zijn vrijstelling toch in heeft ingezet voor een groepsvrijstelling, maar de groep zijn vrijstelling al had afgepakt. En waar die arme jongen ook nog de test het slechtst gemaakt bleek te hebben.
Hoewel zijn avontuur alweer is afgelopen, is die van ons pas net begonnen. De komende tien weken staat mijn leven weer in het teken van Wie. Is. De. Mol? Heerlijk.