01 april 2016

DIY konijnenhok

KIMG_0977onijntje? Ja! Lelijk plastic hok in mijn woonkamer? Nee!
Een konijn is echt een hele leuke, lieve en schattige vervanging voor een hond (niet handig als je fulltime werkt) of kat (ik ben nou eenmaal geen kattenmens). Een konijn is aanhankelijk, volgt je overal, heeft een heerlijke fluffy vacht en ziet er überschattig uit als het eet. Dus ik wilde een konijn.
Maar ja, ondanks dat mijn konijn Jet zo veel mogelijk buiten haar hok rondhuppelt in de woonkamer, vind ik het toch prettig haar af en toe in haar hok te stoppen. Sowieso ’s nachts en als ik er niet ben, maar juist ook als ik visite heb. Ik vind alleen die grote plastic bakken zó lelijk, dat ik er bijna geen konijn om heb genomen..
Gelukkig kreeg ik vlak voor ik Jet vond een goed idee voor een hok en na wat zoeken op Pinterest, zag ik dat ik niet de eerste was met dat idee.
Enfin, een week later had ik een konijn en een mooi doe-het-zelf tv-meubel/konijnenhok!
Wil je ook zo’n hok maken? Hieronder zie je de stappen en werkbeschrijving.
Materiaal:
– Gaaspaneel wit (Gamma)
– BESTÅ kast IKEA
– Gereedschap
– Materiaal om de randen van het “gat” tussen de hokken weer glad te maken
– Plakplastic als ondergrond in het hok
Stappen:
1. Stel je kast samen. Ik heb gekozen om een groot open gedeelte te creëren en een nachthok met een wat lager plafond, zodat ik mijn apparaten nog kwijt kon. Voor het hok zoals ik het heb, heb je het volgende nodig: basiselementHanviken deurLappviken deurplankpoten.
2. Zaag uit de grote deur het middenstuk met bijvoorbeeld een stanleymes.
3. Leg het gaas op de achterkant van de deur. Leg vast de scharnieren op de goede plek, zodat je kunt meten tot waar het gaas gelegd kan worden. Meet tot waar je gaas moet komen en zaag het af. Schroef het gaas daarna op verschillende punten vast.
4. Teken een gat in de tussenwand van het basiselement en zaag het eruit. De binnenkant van het wandje is niet mooi glad en wit, dus dit moet je opvullen. Dit kan met bijvoorbeeld houtopvulling. Ik heb een overig stuk van mijn luxaflex gebruikt en de naden dicht gekit.
5. Maak het plakplastic op maat van de bodem en plak het plak het op de bodem van het hok.
6. Zet de kast volgens de beschrijving in elkaar.
7. Kit de randen en naden dicht (ivm plas).
8. Richt het hok in.
9. Geniet samen met je konijn van het mooie hok!
Update:
Inmiddels is Jet haar hok een soort uit de kluiten gewassen badkamer met twee toiletten. De rest van de tijd zit ze voornamelijk in het grote afgezette stuk in de woonkamer waarin haar hok staat, zodat ze heel de dag lekker veel beweegruimte heeft. Nog steeds mag ze door de hele benedenverdieping (en tuin) rennen als ik thuis ben.